Южнокорейците от Samsung представиха нов сензор за смартфон камери - с цели 200 мегапиксела. Предполага се, че ще го видим имплементиран в следващия флагман Galaxy S23.

ISOCELL HP2 обаче набляга на гъстотата на пикселите - всъщност е съвсем малко по-голям от настоящите сензори - 1/1.3 инча, или около 12 мм по диагонал. Sony пуснаха първи едноинчов сензор в смартфон още преди година.

Това не значи, че новият сензор няма да поема много повече светлина, да позволява снимки с висок динамичен обсег (HDR), или че няма да е способен на абсурдни резолюции.

Всъщност по всяка вероятност в смартфона сензорът ще смачква 200-мегапикселовите кадри до 50 мегапиксела - т.нар. pixel binning. Доскоро Samsung правеха същото с 48-мегапикселови снимки, смачквани до 12 мегапиксела.

Новият сензор обаче ще може да снима и 8К видео с до 30 кадъра в секунда, 4K до 60 кадъра в секунда с HDR, и по всяка вероятност истински ултра забавен каданс на стандартната 1080p FullHD резолюция. Разбира се, способностите му зависят и от процесора, който ще обработва кадрите.

Предишният модел от същата серия - сензорът HP1 - всъщност вече се ползва в Motorola 30 Edge Ultra и Xiaomi 12T Pro и дава страхотни резултати. Но досега го нямаше в модел на Samsung, въпреки че е тяхно производство. Остава само да чакаме новият Galaxy S23, който ще бъде представен на 1 февруари.