Сензор за смартфон камера с 200 мегапиксела (16384x12288) представи китайската компания Omnivision на годишното изложение CES 2022, съобщи Digital Trends.

OVB0B впечатлява с най-малкия пиксел досега - едва 0,61 микрона. Това означава, че на много по-малко пространство (защото в смартфоните няма място) могат да се поберат много повече пиксели.

Новият сензор поддържа и четворна система за автофокус, както и система за 16-клетъчен бининг на пиксели - т. е. превръщането на 16 пиксела от сензора в един, което на теория позволява сензорът да стане много по-светлочувствителен и да компенсира за малкия си размер.

Разликата между смартфоните и дори достъпните камери е в размера на сензора - този на смартфоните е в пъти по-малък от този дори на камера за 1500 лв. Как тогава смартфон може да прави 108-мегапикселови снимки, след като повечето достъпни камери варират между 12-24 мегапиксела? Правиш по-малки пиксели - които обаче поемат по-малко светлина, в резултат на което снимките и видеата на тъмно трябва да бъдат подобрявани със софтуерна манипулация. По-големи пиксели на по-малък сензор позволяват и повече дълбочина на образа и популярното замъгляване на всичко извън фокус.

Новият сензор на Omnivision прави още по-миниатюрни пиксели и позволява абсурдните 24 снимки по 50 пиксела в секунда и 8К видео в 30 кадъра в секунда. До момента малко смартфони могат да снимат в 8К и обикновено имат сериозни ограничения.

Кому са нужни тези мегапиксели? На смартфон компаниите, които се опитват да убедят клиентите да купуват все по-скъпи смартфони от най-високия клас. В момента повечето мобилни процесори не биха могли да се справят с 50 мегапиксела информация 24 пъти в секундата, но Omnivision разчита и на потребителите. Очаква се в тази година 40 млн. смартфона с камери с над 100 мегапиксела да бъдат продадени по света.