Борис Писториус, социалдемократ, който в момента е вътрешен министър на провинция Долна Саксония, ще стане новият министър на отбраната на Германия, обяви правителството в изявление от 17 януари, цитирано от руската версия на "Свободна Европа". 

"С неговата компетентност, проактивност и голямо сърце той е точният човек на поведе Бундесвера през тези турбулентни времена", обяви Шолц.

В миналото Писториус, който е сред твърдите лоялисти на Шолц сред социалдемократите, е изразявал критики срещу руските санкции. В края на май 2018 г., например, той настоява те да бъдат преразгледани заради милиардите загуби и дори настоява, че те единствено засилват позициите на Владимир Путин в Русия.

"Ако не постигаш своите цели, трябва да се запиташ дали инструментите са правилни", споделя тогава Писториус пред "Зюддойче Цайтунг".

Войната в Украйна обаче явно е променило нагласите на социалдемократа. В края на април 2022 г. той призовава Германия и съюзниците й да предоставят оръжия на украинците, за да спечелят конфликта

Друг любопитен детайл от биографията му е, че бишата му приятелка (разделили са се преди няколко месеца) е четвъртата бивша съпруга на ексканцлера Герхард Шрьодер - близък приятел на Путин и член на надзорния съвет на "Газпром".

Назначаването на Писториус следва оставката на Кристин Ламбрехт в момент, в който Германия е под силен натиск да изпрати бойни танкове Leopard в Украйна.