Започна разследване за сексуален и морален тормоз срещу президента на Френската футболна федерация Ноел льо Грае, обяви АФП.

То тръгна от свидетелски показания на Соня Суид, която е агент на няколко френски националки. Те бяха събрани от служителине на Генералната инспекция по образование, спорт и изследване, според вестник "Льо Монд".

Соня Суид обяви публично миналата седмица пред вестник "Екип" и радио RMC за сексистко поведение на президента на ФФФ от 2011 г.

"Той ми каза на четири очи в апартамента му, съвсем ясно, че ако искам да ми помогне, трябва да мина през леглото му", рече тя.

Като говори за професионалните си контакти с президента на френския футбол, тя обясни, че всеки път е имала усещането, че "единственото нещо, което го интересува, извинявам се, че говоря вулгарно, са гърдите и задникът ми".

На 11 януари Ноел льо Грае бе "замразен" като президент на федерацията от Изпълнителния комитет. Министърът на спорта Амели Удиа-Кастера заяви, че е наясно с обвиненията, но не иска засега да говори по случая.

"Изненадах се от материала в "Льо Монд", който се занимава със случая, коментира Льо Грае в декларация, разпространена чрез АФП. - На този етап не съм запознат нито с действията, за които не упрекват, нито с хората, които го правят. Изненадвам се също, че информацията излиза преди да се запознаят с обвиненията и да ги коментирам."

Льо Грае нашумя и с друг скандал преди броени дни. В интервю той се изказа неуважително по адрес на Зинедин Зидан покрай спекулациите, че Зизу е кандидат за поста на наскоро подписалия нов договор селекционер Дидие Дешан. Босът заяви, че изобщо не си бил вдигнал телефона на легендата.

Това предизвика вълна от негодувание, като дори Дешан и звездата Килиан Мбапе критикуваха непредизвиканата реакция на шефа по адрес на едно от най-големите имена в историята на френския футбол. Той се извини, определяйки постъпката си като "глупава".