Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) в Европейския парламент е дала срок до края на тази седмица еврподепутатите Марк Тарабела от Белгия и Андреа Коцолино от Италия да напуснат доброволно редиците й.

В противен случай групата ще предприеме процедури по отстраняването им.

Това заяви в отговор на въпрос на Клуб Z испанската евродепутатка Ираче Гарсия. Тя е председател на СиД – втората по големина политическа група в ЕП.

Белгийското правосъдие поиска вдигането на имунитета на Тарабела и Коцолино. Искането е прехвърлено към парламентарната Комисия по правни въпроси, съобщи вчера председателят на ЕП Роберта Мецола.

Двамата депутати са обвинени в корупция покрай скандала, добил популярност като „Катаргейт“. Става дума за лобиране в полза на Катар срещу подкупи, а по-късно бе намесена още една арабска държава – Мароко.

Аферата вече взе главата на гръцката социалисткап Ева Кайли, която до избухването на сканала бе зам.-председател на ЕП. Социалистите я изключиха от групата си. Самата Кайли е в ареста в Брюксел.

„Позицията на СиД е нулева толерантност към корупцията. Нашата група е напълно готова да сътрудничи на правосъдието, за да бъде изяснена цялата ситуация“, категорична бе Ираче Гарсия, която даде специална пресконференция в Страсбург.

Евросоциалистите искат процедурата за вдигане на имунитета на Тарабела и Коцолино да приключи възможно най-бързо. Групата ще работи за това, но в рамките на установените процедури в ЕП, Преди да бъде взето каквото и да било решение, трябва да има пълна яснота по обвиненията.

Досега в СиД са замразили временно работата на двамата евроевродепутати. Това означава, че те нямат права и отговорности в рамките на тази политическа група.

„Ситуацията обаче е различна от момента, в който белгийското правосъдие иска вдигането на имунитета им. В този случай очакваме реакция от тяхна страна и те да престанат да бъдат част от нашата група. В случай, че няма доброволно излизане, групата ще вземе решение в течение на тази седмица“, уточни Ираче Гарсия.

От СиД са поискали оповестяване на информацията за възможни намеси от страна на трети държави. Засега такава няма. И ако е необходимо разширяване на разследването към други държави освен Катар и Мароко, това трябва да стане в случай, че има данни и доказателства. И ние ще сътрудничим и помагаме това да се изясни.

Попитахме Ираче Гарсия дали според нея има замесени в корупция евродепуптати и от други групи – не само в „Катаргейт“, но и в други случаи. Тя отговори, че не е човекът, който ще предприеме каквото и да било обвинително действие срещу някого – нито от нейната, нито от друга група в ЕП.

„Трябва да сме наясно, че мнозинството в този парламент – не само депутатите, но и служителите, винаги работят, като се съобразяват с общото благо на институцията и на Европа“, заключи тя.

Утре ЕП трябва да избере зам.-председател на мястото на Ева Кайли. Социалистите номинираха за поста Марк Ангел от Люксембург. Други групи също имат свои кандидати. Ираче Гарсия обаче бе категорична, че постът трябва да бъде зает от социалист. Трите главни политически групи – СиД, Европейската народна партия (ЕНП) и либералните от „Обнови Европа“ (ОЕ) са се споразумели социалистите да имат петима зам.-председатели на Парламента. И сега точно едно от техните места е вакантно.