ЦРУ помогнала за предотвратяването на поне два опита за покушение срещу Зеленски.

Това се разкрива в книгата "Битката на живота му: В Белия дом на Джо Байдън", която предстои да излезе в печат, предава "Индепендънт". Писателят Крис Уипъл съобщава, че директорът на службата Уилям Бърнс посетил Киев преди началото на войната и предупредил президента, че Русия планира да го убие. На същата среща Зеленски отхвърлил твърденията, че Москва ще започне най-голямата сухопътна инвазия от края на Втората световна война насам.

Зеленски намекнал, че с коментарите си САЩ рискуват да създадат паника в украинското общество и да предизвикат негативни последици за икономиката.

Уипъл твърди, че Байдън възложил на директора на ЦРУ – бивш посланик на САЩ в Русия – да предостави на Зеленски "точни подробности за руските заговори".

"Това веднага привлякло вниманието на Зеленски; той бил изненадан, отрезвен от тази новина", пише Уипъл.

Украински официални лица твърдят, че Зеленски е оцелял при повече от 12 отделни опити за покушения срещу живота му от руски сили от началото на войната насам.

Според Уипъл най-малко два пъти това е станало благодарение на данните на американското разузнаване, споделени от Бърнс по време на това знаково посещение в Киев.