Премиерът на Пакистан Шахбаз Шариф предложи на своя индийски колега да разговарят по всички неуредени въпроси, включително спорния район Кашмир, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По думите на Шариф разговорите биха могли да бъдат осъществени със съдействието на Обединените арабски емирства (ОАЕ).

"Моето послание към индийското ръководство и премиера Нарендра Моди е да седнем на масата и да проведем сериозни и искрени разговори, за да разрешим нашите наболели проблеми, като Кашмир", заяви Шариф в интервю пред новинарския канал "Ал Арабия".

Той добави, че е поставил въпроса пред президента на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед при неотдавнашното си посещение в страната.

"Той е брат на Пакистан, има добри отношения и с Индия и може да изиграе много важна роля за това двете страни да седнат край масата за преговори", каза Шариф.

Индийското министерство на външните работи засега не е отговорило на запитване на Ройтерс за коментар.

Двете съперничещи си ядрени сили са водили три войни от получаването на независимост от британско управление през 1947 г. Две от войните са за Кашмир – спорен район в Хималаите, над който и двете страни имат териториални претенции. Всяка от тях контролира половината от неговата територия.

Шариф каза, че войните между двете страни не са довели до нищо друго освен страдания, бедност и безработица.

"Искаме да облекчим бедността, да постигнем просперитет и да предоставим образование, здравни заведения и заетост на нашия народ, а не да пилеем ресурсите си за бомби и боеприпаси – това е посланието, което искам да дам на премиера Моди", добави той.