Ник Кейв написа остра рецензия на песен "в стила на Ник Кейв", която създаде добилият популярност чатбот ChatGPT. Фронтменът на Nick Cave and The Bad Seeds отговори, след като фен му изпрати текст, написан от ChatGPT, чатбот, който може да бъде използван, за да имитира стилове на други хора.

Певецът определи крайния резултат за "гротескна подигравка" и "пародия".

"Това, което създаде ChatGPT в този случай, е репликация на пародия", пише Кейв в своя нюзлетър "The Red Hand Files". "Може би след време ще може да създаде песен, която на пръв поглед е неразличима от оригинала, но винаги ще бъде реплика, вид бурлеска. Песните възникват след страдание, предизвикани са от сложната вътрешна човешка борба на сътворението. Доколкото знам, алгоритмите не усещат. Данните не страдат.

ChatGPT няма вътрешно битие, не е бил никъде, не е изтърпял нищо, не е имал дързостта да се протегне отвъд своите ограничения и следователно няма капацитет за споделено трансцендентно преживяване."

"Апокалипсисът идва"

Певецът добави, че "десетки" фенове, "повечето бръмчащи от някакъв вид алгоритмично страхопочитание", са му изпратили песни, продуцирани от ChatGPT. Той обаче не споделя ентусиазма им.

"Разбирам, че ChatGPT е в начален стадий, но може би това е лошото на ИИ (изкуствения интелект) – той завинаги ще бъде в начален стадий, тъй като винаги ще трябва да върви по-нататък и посоката е винаги напред, винаги по-бързо. Никога нищо не може да бъде върнато назад или забавено, тъй като ни движи към утопичното бъдеще, може би, или към пълното ни унищожение. Кой може да каже към какво? Съдейки по тази песен "в стила на Ник Кейв" обаче, нещата не изглеждат добре".

Кейв, който в момента пише нов албум с групата си, добави още:

"Може да звучи така, сякаш приемам всичко това твърде лично, но аз съм автор на песни, който е ангажиран точно в този момент, в процеса на писането на песни. Това е трудна работа, която изисква нещо от мен, за да инициирам нови и свежи идея. Изисква моята човечност. Апокалипсисът идва. Тази песен не струва."