„Украйна трябва да получи оръжия, с които не само да възпира агресорите на своята територия, не само да се отбранява, но и да поразява цели на руска територия - не само в спорта, но и във време на война. Нападението е най-добрата защита. Време е и руснаците да изпитат ужаса на войната.“

Това заяви в Европейския парламент в Страсбург българският евродепутат Александър Йорданов от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

Той говори на дебат, посветен на последната смъртоносна атака на руските сили с ракета срещу блок в украинския град Днипро. При удара загинаха най-малко 40 души.

Според Йорданов отговорът на ЕС на атаката в Днипро трябва да бъде бърз и категоричен. Европа се е забавила с години да отговорим твърдо на Русия. И това е причината днес за трагедията в Украйна.

Александър Йорданов се изказа и на следващия дебат, в който евродепутатите поискаха създаването на международен съд за престъплението агресия срещу Украйна. ЕП ще гласува резолюция по въпроса утре.

„Победата ще дойде със силата на оръжието, а справедливостта - със съд на международен трибунал. Пред него трябва да застанат политиците, планирали и заповядали агресията, както и военните - генерали, офицери, войници, осъществявали конкретните престъпления на украинска територия.

Първият, който трябва да застане пред съда, е Владимир Путин. Важна е нашата демократична воля, убеждението, че в съвременния свят престъпления като руските в Украйна днес не могат да останат ненаказани“, обобщи българският представител.

Андрей Ковачев - също от ГЕРБ и ЕНП, цитира думите на Васил Левски, който на въпроса какво ще прави след освобождението на България отговорил, че ще отиде в Русия и ще създава комитети, защото там народът е по-подтиснат, отколкото у нас.

Ковачев припомни, че хилядите жертви в Украйна включват и българи, както и хора от другите етноси в страната. Не трябва да бъдат забравяни и самите руснаци, които страдат и умират под ударите на кремълската агресия.

„Трябва да се повтори опитът на Германия след Втората световна война. Трибуналът ще е от полза и за една бъдеща демократична Русия“, смята евродепутатът.

Почти всички, които се изказаха на дебатите, призоваха на Украйна да бъде дадено повече и по-силно оръжие.

Оръжие за Киев - със замразените руски активи

Санкциите срещу Русия трябва да бъдат сериозно засилени, каза белгиецът Ги Верхофстад от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). Според него с приемането на пакетите Путин и неговото обкръжение се адаптират и нещата продължават по старому.

Верхофсстад редкритикува върховния представител за външната политика Жозеп Борел, че ЕС вече 10 месеца не може да санкционира 6700 души от тръбнака на  антуража на Путин, посочени в списъка на опозиционера Алексей Навални. Същевременно компании и отделни лица продължават да правят бизнес с Русия. Те могат да бъдат спрени само с вторични санкции.

Накрая евродепутатът изтъкна, че ЕС е замразил активи на руски банки от 320 милиарда евро.

„Русия е терористична държава. Следователно тя не се нуждае от тези резерви на своята Централна банка. Тези пари могат да бъдат незабавно мобилизирани дори за закупуване на оръжие“, изтъкна Верхофстад.

Така Украйна може да се сдобие с ракети с голям обхват на действие, за да не се повтаря повече случилото се в Днипро.

Днипро = 11 септември. „Вагнер“ = „Ал Кайда“

Европа е свидетел на държавен тероризъм в Днипро, каза литовецът Андрюс Кубилюс от ЕНП. И сравни нападението с терористичните атаки на „Ал Кайда“ на 11 септември 2001 г в САЩ. И единствената разлика между двете атаки е географска.

Кубилюс не вярва, че НАТО ще се включи във войната в Украйна. Но това, което трябва да се направи е, Частната военна компания (ЧВК) „Вагнер“ да бъде обявена за терористична организация, подобно на „Ал Кайда“.

Друг литовец – либералът Пятрас Аущрявичюс, разкритикува австрийския външен министър Александер Шаленберг, който призовава за по-мек подход към конфликта. И го призова да се събуди от летаргията и да си върне чувството за реалност.

В момента руските управници не могат да бъдат подведени под наказателна отговорност, обясни еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. Причината е, че Русия престъплението агресия е извън юрисдикцията на Международния наказателен съд (МНС). Освен това Русия не е подписала Римския статут на МНС.

Според Андрюс Кубилюс закъснялата справедливост е отказана справедливост. Той призова за по-бързо създаване на международен трибунал за Украйна.

Но съд трябва да има и за беларуския президент Александър Лукашенко, позволил страната му да се превърне в площадка за агресията срещу Украйна.

Литовският социалист Юозас Олекас предложи при създаването на бъдещия трибунал да бъде взет пример от съда в Нюрнберг за нацистка Германия и трибунала за бивша Югославия.