Голяма част от снарядите в Украйна в първите месеци на войната са били българско производство. А 40 на сто от дизела е дошъл от България, от "Лукойл".

Това каза бившият премиер Кирил Петков снощи в "Денят с Веселин Дремджиев" по ТВ1. Същевременно авторитетният германски вестник "Ди Велт" публикува разследване, в което се обяснява същата позиция със сериозен акцент върху ролята на Петков и на Асен Василев, даже с елементи на героизация, за доставките на снаряди за Украйна, особено в началото на войната, както и на дизелово гориво.

България така и не взе официално решение за предоставяне на военна помощ за Украйна допреди месец, когато то беше най-накрая гласувано от сегашния парламент. По време на коалиционния кабинет възможността да се приеме такова военно подпомагане беше яростно отхвърляна от БСП, един от партньорите във властта.

Лидерката на соцпартията Корнелия Нинова по това време обаче беше точно министър на икономиката, под чиято шапка са и оръжейното производство, и износът на такава продукция.

Петков във вчерашното интервю цитира думи на благодарност на украинския президент Володимир Зеленски към предишния български кабинет.

"Президентът Зеленски благодари много на нашето правителство. В последните дни на кабинета получих обаждане от него и той каза: "България беше основополагаща сила за подкрепата на Украйна в много важни моменти от войната, особено в началото."

Така бившият премиер отговори на въпрос на водещия дали в началото на войната България не е оказвала голяма помощ на Украйна зад официалните новини.

"Голяма част от дизела в Украйна идваше от България, от "Лукойл". Голяма част от износа - въпреки че нямаше директен износ, през Полша, Румъния, Щатите и Англия... Голяма част от снарядите там бяха българско производство", изброи Петков.

След което уточни: "Да, ние не може да кажем - ние ги изнесохме там, но доставките бяха ключови за войната".

Исканата и получена от Брюксел дерогация за петрола той също обвърза с възможността така да се помогне и на Украйна.

"Дерогацията за петрола - понеже евроатлантическата позиция се използва от ГЕРБ непрекъснато, ние имахме твърда българска позиция, защото цените летяха в този момент. Имахме голямо задължение към българските потребители... А и ако един голям процент от дизела в Украйна - до 40 процента, е бил с българско производство, така сме помагали до голяма степен и на Украйна, защото те без гориво не могат да водят тази война", обоснова се той.

По тази логика той обясни и скорошната подкрепа от страна на ПП България да иска предоговаряне на сроковете за въглищните централи.

"Осъзнаваме, че енергийната сигурност на региона, не само на България, зависи от удължаването на работата на тези тецове в тази изключително различна обстановка. Удължаване, което да стане на базата на запазване на регионалната сигурност", каза един от лидерите на ПП.

"Тук има баланс между екологията, в която ни вярваме, но в случая енергийната сигурност води", добави той.

Петков отново изрази скептицизъм, който е всеобщо споделян, че БСП ще успее да направи правителство с третия мандат.

"Хората между мандатите не се сменят", каза той. 

"В нашето правителство имаше две неща, с които БСП имаше проблем - от коя страна стоим като държава спрямо агресията на Путин, втората - хартиената бюлетина. Тези теми остават и за третия мандат", добави.

За предстоящите избори - и парламентарни с голяма степен на вероятност, и местни, той разви тезата как трябва да се съберат всички добри сили, които са фрагментирани, като уточни, че няма предвид само политически партии в това обединяване.

"За София - вече сме влезли в дискуския с ДБ и "Спаси София", движим се с много добра скорост. Първо обсъждаме структурата как да се формира. Имената са важни, но остават леко второстепенно важни, ако имаме това общо действие", каза още той.