Двойно повече жени могат да получат подкрепа с отварянето на втория кризисен център за пострадали от домашно насилие, обяви днес председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който посети защитеното жилище.

Разкриването му е одобрено от градския парламент през миналата година именно по предложение на Георгиев.

Центърът вече приема нуждаещи се.

След спечелен конкурс Фондация „Асоциация Анимус“ предоставя социалната помощ на потърсилите закрила в защитеното жилище. Кризисният център цели както да се ограничи рискът от повторно насилие спрямо настанените лица, така и те да получат последваща психологическа помощ и подкрепа.

„Потърсилите закрила в кризисния център, могат да останат напълно безплатно със своите деца и при поемане на разноски от първа необходимост до 6 месеца“, каза Георгиев.

И припомни: „Увеличихме двойно капацитета – досега на територията на Столичната община действаше един кризисен център, който осигуряваше подкрепа на около 50 жени годишно. С отварянето на втори можем да обхванем над 100 пострадали от домашно насилие на година.“

Продължава да работи и създадената по инициатива на Георгиев „Правна клиника“, където жертви на домашно насилие получават психологическо консултиране и навременна и компетентна юридическа помощ от адвокати с дългогодишен опит в областта.

„Общо 50 жени вече са получили безплатна адвокатска помощ от есента досега. Тъжно е, че това се налага, но добрата новина, доколкото такива изобщо може да има по тази тема, е, че има към кого да се обърнат – бързо, безплатно и напълно анонимно“, казва Георгиев.

Стремежът е чрез правната клиника и новия кризисен център да се повиши и информираността на обществото по проблемите на домашното насилие.

„Призоваваме повече пострадали да потърсят помощ. Да им напомним, че не са сами и, че тази ужасяваща тенденция не може, не бива и ще направим всичко по силите ни да не продължава“, бе категоричен шефът на Столичния общински съвет.