Председателят на Столичния общински съвет заедно с общинските съветници Диян Стаматов, Антон Койчев, Малина Едрева, Веселин Милев, Милка Христова и Карлос Контрера внасят предложение за безвъзмездно предоставяне на проследяващи устройства за деца и младежи със специални образователни потребности (СОП).

В тази категория попадат деца от аутистичния спектър, с емоционални и поведенчески разстройства, с комуникативни нарушения и други. За тях са предвидени два вида устройства - едните, които са тип часовник и другите, които могат да се закачат на подходящи за деца места.

През април тази година градския парламент прие пилотен проект за предоставяне напълно безплатно на такива устройства на хора с деменция и Алцхаймер. Инициативата вече работи успешно и се ползва от 15 семейства за техните възрастни близки. Всички разходи, включително за месечните такси към мобилния оператор, се поемат от общината.

Идеята на общинските съветници е да се даде възможност и на децата и младежите със СОП да получат безплатно устройство, за да се осигури повече безопасност за тях и повече спокойствие за техните родители.

„Надявам се, че инициативата ни ще доведе до максимално бързо намиране на децата при отдалечаване от обичайната им среда. Трябва да направим всичко възможно случаят с изчезналия Сашко от Перник да не се повтаря“, сподели председателят Георги Георгиев.