Милиардерът Джим Ратклиф, собственик на компанията "Инеос", официално заяви намерението си да закупи "Манчестър Юнайтед". Първоначално това бе съобщено от "Таймс" и "Ройтерс", но по-късно дойде потвърждение и от основната компания на най-богатия британец.

През ноември миналата година семейство Глейзър, което притежава "червените дяволи", обяви намерение да продаде 20-кратните шампиони или поне да намери партньор-инвеститор.

„Официално заявяваме, че влизаме в процеса“, каза говорител на "Инеос" пред „Таймс“ без да добавя други детайли.

Ратклиф е почитател на "Юнайтед", макар че в миналото да е бил свързван с други клубове, например "Челси". През миналата година той заяви, че провел разговор с Глейзър, но му било казано, че клубът не се продава. След това се дистанцира сам - заради високата цена.

Твърди се, че богаташите от щата Флорида искат 5 милиарда паунда за акциите. Въпреки това Ратклиф, който притежава френския "Ница", швейцарския "Лозана" и има интереси в моторните спортове, явно е решил да започне преговори. 

На този етап няма информация за изявено желание на друг бизнесмен (или компания) да придобие един от най-популярните клубове в света.  

Огромна част от феновете на "Манчестър Юнайтед" е на нож с Глейзър от самото начало. Привържениците настояват за промяна на собствеността, а липсата на трофей от 2017 г. насам само утежнява ситуацията.

"Инеос" е основен спонсор на тима на "Мерцедес" във Формула 1.