Американското семейство Глейзър обяви късно снощи, че разглежда възможности, при които да продаде част или целия "Манчестър Юнайтед". Любопитно е, че съобщението за това - посрещнато повече от възторжено от многобройните фенове на "червените дяволи" в цял свят, бе оповестено броени часове след раздялата с Кристиано Роналдо.

В прословутото си интервю португалецът критикува собствениците, казвайки, че "не им пука за клуба", а гледат на него само като на маркетингов продукт.

В съобщението на босовете Аврам и Джоел Глейзър се казва, че те „разглеждат всички стратегически алтернативи, включително нова инвестиция в клуба, продажба или други транзакции, касаещи компанията“.

За целта те са наели две големи финансови организации. Базираната във Флорида фамилия закупи "Юнайтед" през 2005 г. за 790 милиона паунда (1,3 млрд. долара), като го вкара в огромен дълг, теглейки кредит.

Янките още тогава си навлякоха много врагове на "Олд Трафорд", но критиките и протестите към тях се засилиха след оттеглянето на сър Алекс Фъргюсън. Отборът вече няма успехи, не се правят инвестиции в базата и стадиона, а такива са повече от необходими.

Според анализатори на Острова влияние за решението на Глейзър се е оказал провалът на проекта Суперлига преди около година и половина. Те бяха сред стожерите му. Както босът на "Ливърпул" Джон Хенри, също обявил наскоро, че продава "Ливърпул". 

Така двата гранда на английския футбол заедно са на тезгяха. Точно обратното се случи с "Челси" - водена от щатския милиардер Тод Боули групи придоби лондончани за 4,25 милиарда паунда през лятото от Роман Абрамович.

Според непотвърдена информация на "Дейли мейл" Глейзър ще поискат минимум 5 млрд. за "Юнайтед", като по-вероятно е цената да е около 9 млрд. Ако последното е вярно, може да откаже повечето кандидат-купувачи. Като например най-богатият британец сър Джим Ратклиф, който е почитаел на клуба.

Наскоро той безуспешно опита да откупи "Манчестър Юнайтед", тогава му беше отказано.