Иран предупреди в четвъртък Европейския съюз, че "ще се простреля в крака", ако обяви Корпуса на революционните гвардейци за терористична организация, предаде Ройтерс, позовавайки се на външния министър на ислямската република Хосейн Амирабдолахян в разговор с първия дипломат на ЕС Жозеп Борел.

"Много пъти сме казвали, че Революционните гвардейци са официална и суверенна организация, чиято роля е централна за гарантиране на сигурността на Иран. Стъпките, предприемани от Европейския парламент да обяви организацията за терористична са своего рода изстрел в крака на самата Европа", каза иранският външен министър.

В сряда Европейският парламент призова ЕС да обяви Революционните гвардейци за терористична организация, обвинявайки ги в потушаването на протестите в страната и в доставката на дронове за руските войски в Украйна.

Широки антиправителствени демонстрации заляха Иран през септември след смъртта на иранската кюрдка Махса Амини, която беше задържана за нарушаване на строгите правила за обличане на жените.

Европейският парламент осъди като "брутални" репресиите срещу протестиращите от силите за сигурност на Иран, които включват Корпуса на революционните гвардейци.

"Трябва да се зачита взаимната сигурност в света на дипломацията и да се увеличи взаимното доверие, вместо да се следва езикът на заплахите и неприятелските действия. Във всеки случай на включване в списъка на терористите, Иран ще вземе реципрочни мерки", каза Амирабдолахян.

Иран и световните сили, включително членките на ЕС Франция и Германия, са в преговори от 2021 година да съживят ядрената сделка от 2015 година. Разговорите са в застой от миналия септември.