Григор Димитров безпроблемно се класира за третия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис, след като даде само пет гейма и "върза геврек" на сърбина Ласло Джере - 6:3, 6:2, 6:0 за 94 минути.

Джере показва отлична форма от началото на сезона, но днес дори не успя да надигне глава срещу първата ни ракета. Сега Димитров очаква основния фаворит за титлата в Мелбърн Новак Джокович, който се измъчи срещу Енцо Куако (Франция) - 6:1, 6:7(5), 6:2, 6:0. 

Мъката дойде не от съперника, а от контузията на Джокович, която срещу по-силен противник би го обрекла. Любопитно е, че с травма игра и французинът - той изкълчи глезен в начарото на мача.

Ноле поиска медицински таймаут във втория сет, а в третия и четвъртия нямаше проблеми да наложи волята си. 

А Григор изигра един от най-силните си мачове в Големия шлем в последните години. Вървеше му сервисът - и втория, вземаше правилните решения, допусна много малко грешки.

В първия сет той поведе с 3:0, а това се оказа достатъчно да затвори частта с 6:3. Още по-убедителен бе по нататък, вдигайки нивото на представянето си. Във втория записа аванс от 5:1, преди опонентът му да вземе последния си гейм в този двубой.

Дойде ред и за нулата в третата част.

Още в първата сесия от днешната програма отпаднаха големи имена като Каспер Рууд и Александър Зверев. С турнира рано приключиха шампионът от м.г. Рафаел Надал, Матео Беретини и т.н.

Денят на изненадите

Дженсън Брууксби (САЩ) елиминира поставения под номер 2 Каспер Рууд (Норвегия) с 6:3, 7:5, 6:7(4), 6:2 и лиши съперника от възможността да са бори за първа титла от Големия шлем и за лидерската позиция в световната ранглиста. 

22-годишният Брууксби продължи впечатляващото си представяне при дебюта си в основната схема в Мелбърн. Той очаква в третия кръг сънародника си Томи Пол, който се справи с испанеца Александър Давидович-Фокина с 6:2, 2:6, 6:7(4), 6:3, 6:4 след почти четири часа на корта.

Друг американец - Майкъл Мо, "щастлив губещ" от квалификациите, елиминира №12 Александър Зверев (Германия) с 6:7(1), 6:4, 6:3, 6:2. Германецът, който се опитва да възвърне оптималната си форма след операция на глезена, която претърпя през юли миналата година, взе първия сет с тайбрек, но до края Мо доминираше и за първи път ще играе в трети кръг на турнир от Големия шлем. 

Следващият му съперник ще бъде сънародникът му Джей Джей Уулф. Дебютантът основната схема в Мелбърн Уулф се справи днес с номер 23 Диего Шварцман (Аржентина) с 6:1, 6:4, 6:4.

Участващият с "уайлд крад" представител на домакините Алексей Попирин пък отново напомни за себе си на родна земя, вземайки пореден "скалп" на водещ играч.

Той пласира 19 аса срещу поставения под номер 8 Тейлър Фриц (САЩ) с 6:7(4), 7:6(2), 6:4, 6:7(6), 6:2. Той очаква друг американец и дебютант в турнира - Бен Шелтън, който спечели срещу квалификанта Николас Хари (Чили) със 7:6(3), 7:6(3), 7:5.