Украински военни лекари са провели рядка и изключително опасна операция - изваждането на неизбухнала граната от гръдния кош на пациент, съобщиха украинските власти.

Зам.-външната министърка на Украйна Хана Маляр публикува преди дни в социалните мрежи рентгеновата снимка на пациента.

Андрий Верба, един от най-опитните хирурзи в Украинските въоръжени сили, е провел процедурата с помощта на екипа си и двама сапьори. Те са били там, за да направят всичко възможно за безопасността на хирургичния екип - но рискът оставал огромен.

Гранатата е била под сърцето на пациента - как точно е влязла толкова дълбоко в гръдния му кош не е ясно, но по всяка вероятност става дума за стрелба с гранатомет от близко разстояние (техният обхват е цели 400 метра). Войникът е на 28 години, в момента се възстановява.

Става дума за VOG, малки, но изключително мощни фрагментационни гранати, модел за изстрелване от гранатомет. Такива се произвеждат и в България. В добавка, гранатата не е избухнала при удара във войника, но не е била инертна - а поразяващият обсег е около 6 метра. Или всички около операционната маса.

Поради това хирурзите не са можели да използват класически метод за спиране на кървенето - електрокоагулация, което допълнително е усложнило операцията. Притеснението е било, че електричеството може да предизвика взрив.

"Такава операция в практиката на нашите доктори никога не е имало", обяснява в Телеграм Антон Герашченко, съветник на вътрешното министерство на Украйна.

Подобни операции е имало през Втората световна война, а по-скоро - в Афганистан. През 2006 г. екип от американски доктори там спасява американски войник, пострадал по подобен начин. През 2014 г., отново в Афганистан, лекари вадят потенциално експлозивен куршум от главата на 23-годишна бременна жена. В случая се оказало, че е обикновен куршум, но са били взети същите мерки - сапьорски екип и спиране на кръвта без електрокоагулация.