ВСС днес одобри за поредна година суми за почивни бази на двете върховни съдилища и прокуратурата - в случая до 31 декември 2022 г. Така за бази и обучение на Върховния касационен съд са похарчени 1,133 милиона лв., за ВАС - 2,561 284 млн. лв, а на ПРБ - 4,986 835 млн. лв.

При това - от сумата за ВАС основно перо е било за основен ремонт, който тече на база, която ползват съвместно двете върховни съдилища в с. Бели Искър. 947 хил. лева от споменатите около два милиона и половина са за въпросната подмяна на бунгала.

Последното стана ясно от разяснение на председателя на ВАС Георги Чолаков.

Традиционно, сумата от близо 5 млн. за отдих на прокуратурата предизвика интрес у двете върховни съдийки Атанаска Дишева и Олга Керелска (отявлени "любимки" на Гешев, нищо че последният отсъстваше днес от ВСС, б.р.).

Този разговор се води почти всяка година относно пълноценния отдих и обучителни мероприятия за галеника на ВСС - държавното обвинение. Керелска предложи - дали в бюджетна комисия на ВСС не трябва по-подробно да се анализират направените разходи. А не само да се предлагат и механично да се одобряват.

Още повече че от петте милиона над 2,364 млн. лв. били разходи за заплати на персонал.

"Базите на ВКС не са само на ВКС, защото съм чувала и такива приказки... Те обслужват всички съдии от общите съдилища, които са много повече от ВАС и са сравними с (щата на) прокуратурата", отбеляза тя.

Попита - има ли бюджетната комисия някакво становище.

Георги Кузманов от прокурорите, който докладваше точката с разходите, само каза, че възнагражденията за служителите в базите на ПРБ, ВКС и ВАС били абсолютно идентични. И че:

"Когато има разминаване в броя служители, то е обусловено от количествата магистрати, които са обслужени в дадения период. И гости, и мероприятия, които са проведени.“

Тъй като базите били "различни по своя обем и посещаемост", затова нямало как в разходите да има уравниловка.

"Няма сума, с която да е ощетен ВКС или ВАС за сметка на прокуратурата или обратното", поясни бургаският прокурор.

А Керелска не се предаде: че "може би си заслужава на следващо заседание да има по-подробни данни – за посещаемостта, за брой ангажиран персонал и т. н., за да се получат тази 2,364 милиона и нагоре - това са твърде съществени разходи за персонал".

"Дали системата като цяло има нужда от всички тези почвни бази", запита тя риторично.

Атанаска Дишева очаквано я подкрепи, като обяви, че „не може да гласува одобрение на тези разходи за почивни бази на прокуратурата“.

Тя специално наблегна, че да се твърди, че разходите за персонал били според лицата, които са посетили базата, е напълно нереално. И че според нея няма никаква зависимост.

"Те са според размера на базите и щата им", напомни съдийката.

И специално обяви явно за широката публика, която не вижда първичните документи: че в материалите, които им подава Бюджетната комисия „няма никакви материали по този въпрос – какво устно е докладвано, е отделен въпрос

"Просто едни цифри без конкретна обосновка!"

Въпреки това гласовете на двете останаха единствените "против" и с останалите 12 "за" ВСС одобри разхода за почивки и обучение на прокуратурата.

По въпроса за ВКС и ВАС и Дишева, и Керелска нямаха възражения.