Турски шофьор на ТИР се сдоби с две различни обвинения, става ясно от съобщение на пресслужбата на Апелативна прокуратура -Пловдив.

Инцидентът е от ГКПП-Капитан Андреево. Там, макар обичайно да е огромен рискът от трафикиране на хероин от Турция към България, турски шофьор бил проверен... наобратно.

При опит да напусне страната ни Ф. С. (39 г.) и камионът му били отклонени за щателна митническа проверка.

"В арматурното табло и зад тапицерията на задната стена на шофьорската кабина са били открити общо 9 пакета, съдържащи бяло прахообразно вещество с общо нето тегло 6 килограма и 476 грама. При извършения полеви наркотест веществото реагирало на кокаин.

Водачът е бил тестван за употреба на наркотични вещества с техническо средство, чието показание дало положителен резултат за употреба на амфетамин и метамфетамин", съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

По цени на съдебната система той ще отговаря за високорисково наркотично вещество – кокаин, на стойност 777 120 лева.

Освен това мъжът става обвиняем и по члена от НК за шофиране след употреба на наркотични вещества.

В момента е задържан с прокурорска мярка за 72 часа.

Ето и пълния текст на прокурорското съобщение:

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем и задържа турски гражданин за опит за контрабанда на кокаин за 777 120 лева и за управление на камион след употреба на наркотици

На 18.01.2023 г. на ГКПП-Капитан Андреево при опит да напусне страната ни към Република Турция е бил отклонен за щателна митническа проверка товарен автомобил с чужда регистрация, управляван от 39-годишен турски гражданин. В арматурното табло и зад тапицерията на задната стена на шофьорската кабина са били открити общо 9 пакета, съдържащи бяло прахообразно вещество с общо нето тегло 6 килограма и 476 грама. При извършения полеви наркотест веществото реагирало на кокаин. Водачът е бил тестван за употреба на наркотични вещества с техническо средство, чието показание дало положителен резултат за употреба на амфетамин и метамфетамин.

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ полицай при РУ-МВР-Свиленград.

По разпореждане на Окръжна прокуратура-Хасково на водача на товарната композиция Ф.С., на 39 г., турски гражданин, са били повдигнати обвинения за две престъпления - за това, че на 18.01.2023 г. на ГКПП-Капитан Андреево, общ. Свиленград, обл. Хасково, с товарен автомобил без надлежно разрешително направил опит да пренесе през границата на страната от Република България в Република Турция високорисково наркотично вещество – кокаин с общо нето тегло 6 килограма и 476 грама на обща стойност 777 120 лева, като деянието е останало недовършено по независещи от него причини - престъпление по чл.242, ал.2, вр. чл.18, ал.1 от Наказателния кодекс. И за това, че на 18.01.2023 г. на ГКПП-Капитан Андреево, общ. Свиленград, обл. Хасково, е управлявал моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества – амфетамин и метамфетамин, установено по надлежния ред с техническо средство - престъпление по чл. 343б, ал.3 от Наказателния кодекс.

С постановление на наблюдаващия прокурор при ОП-Хасково водачът на товарния автомобил Ф.С. е задържан за срок до 72 часа.

Предстои Окръжна прокуратура-Хасково да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.