Няколко обвинения са повдигнати на двамата полицаи, свързани с катастрофата, причинена от Димитър Любенов на Околовръстния път през септември. Това каза градският прокурор на София Илиана Кирилова, цитирана от БТА днес.

Обвиненията са за взет подкуп, за неизпълнение на служебни задължения и за това, че не са оказали помощ при катастрофата.

Обвинения за подкуп има само полицаят Георги Малински. Според прокуратурата той е взел предложените му от Любенов 200 лева. Зам.-градският прокурор Христо Кръстев уточни, че разследващите са разпитали и още един свидетел, освен самия Любенов, който твърди, че полицаят е взел парите.

Заедно с Любка Гечева, Малински е обвинен и за длъжностно престъпление - за това, че не е спрял Любенов и че двамата с колегата му са позволили той да продължи да кара, употребил алкохол.

Третото обвинение срещу двамата служители на МВР е за това, че не са оказали първа помощ на пострадалите в тежката катастрофа четирима души.

Тъй като обвинението за подкуп срещу полицая е най-тежко, той може да получи между три и 15 години затвор и до 20 000 лева глоба, посочи Илиана Кирилова.

Разследването разполага с различни експертизи по случая, като ще бъде направен опит със съдебна поръчка до Франция да бъде разпитана и френската гражданка, която пострада при инцидента.

Двамата полицаи са на свобода срещу подписка, срещу тях в МВР тече дисциплинарно производство и временно са отстранени от длъжност, посочи Христо Кръстев.

Колкото до това дали Димитър Любенов ще бъде обвинен за предложения подкуп, Кръстев посочи, че ще преценят прокурорите, разследващи катастрофата.

Клуб Z припомня, че на 25 септември полицейска патрулка ескортираше водача, котйо със своето "Порше панамера" и със скорост близо 200 км/ч, под въздействие на алкохол и наркотици уби французин при катастрофа на Южната дъга на Околовръстното.

След това полицаите се оттеглили близо 1 км на заден в локалното платно, за да не се разбере, че са на място - и чак след време отишли, когато вече дежурният ги пратил. Свидетели разказаха, че полицайката дружески си бъбрела и се смеела с Любенов, вместо да помага на жертвите и пострадалите.

Оттогава самият водач е неизменно в ареста, а на мерките за неотклонение се разплаква пред съда.