Изграждане на мощности за формалдехидни смоли в Казанлъшко и протестът на местните жители бе взет присърце от депутати и от ГЕРБ, и от БСП днес, които дори се скараха, че не са обединили усилия около разрешаване на проблема, а всяка група действа самостооятелно. Става въпрос за инвестиционно намерение на "Кастамону България АД" да разшири производството си, като дружеството произвежда сега в с. Горно Сахране ПДЧ.

Така днес от левицата бяха поканили в парламента представители на сдружението, което се противопоставя на инвестиционното намерение, заедно с кметовете на двете най-близки села - Горно и Долно Сахране. А оказа се, паралелно, от ГЕРБ са пратили въпрос по линия на парламентарния контрол, до министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Общото твърдение на всички е, че новите инсталации крият риск по няколко направления - замърсяване на водата и въздуха, като питейната вода на всички населени места в региона, в т.ч. Павел баня, Казанлък, Стара Загора, в Ямболско, се подсигурява от намиращия се в непосредствена близост язовир Копринка, както и риск от "второ Хитрино" (по думите на депутата Иван Ченчев) поради факта, че Горно Сахране се намира на границата с подбалканската жп линия София-Бургас, а в непосредствена близост (от другата страна на линията) е Долно Сахране, в близост и до първокласния Подбалкански път.

Питания

"Предвижда се капацитетът на инсталацията да е 164,4 тона на ден, 60 000 тона годишно. Формалинът ще се съхранява в надземен резервоар от 190 куб. м., готовите смоли също в надземни резервоари - над 10 на брой, общо над 700 куб.м. Консумацията на вода ще скочи от 5000 на 1000 кубика. Отработената вода попада в почвата в река Габровница и язовир Копринка. Предвижда се изпускане на емисии до три часа на денонощие. Това са отровните метанол, въглероден оксид, диметилов етер, формалдехид и др. Тоест, има риск от замърсяване на въздуха, водата и подпочвените води", пишат от ГЕРБ до Карамфилова и питат:

Кой е изготвил оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС), може ли тази оценка да се ревизира, дали е извършена оценка за опасност за подпочвените води при авария и изобщо съществува ли опасност от производствени аварии, "които да доведат до пожари, взривове и разрушения на намиращите се на метри от производствената площадка жилищни, образователни, административни, инфраструктурни и железопътни обекти".

За социалистите проблемът се крие и в близкото отстояние на завода от населеното място (около 300 метра). "Ще предприемем промени в законодателството за подобни химически заводи да има задължително отстояние от населени места, защото такова нещо в момента няма и с това се злоупотребява от определени инвеститори и компании" - даде заявка Ченчев (като не е ясно кога ще се предприеме тази законодателна инициатива като този парламент по всяка вероятност ще "живее" до началото на февруари).

Проблеми няма

ОВОС-ът на инвестиционното предложение (ИП) може да се открие на страницата на регионалната екоинспекция (РИОСВ) в Стара Загора, като най-общо в него се посочва, че няма риск за водата, въздуха и хората в региона, а при авария, щетата за населението ще се равнява на най-обикновено слънчево изгаряне. Но пък става ясно, че формалин вероятно ще се транспортира и с влака. 

Реализацията на ИП не предвижда промени в отпадъчните води от инсталацията. Площадката предвидена за реализацията му се намира на сегашната промишлена площадка на компанията, разположена в устройствена зона предназначена за производствени и складови терени, съгласно общия устройствен план на Община Павел баня - четем.

"Доставянето на суровина ще се извършва както до момента, до сега се е доставял формалин за производствения процес на инсталацията, а с реализацията на ИП ще се доставя метанол за целите на производствения процес на формалин. Съответно формалин няма да се транспортира до площадката."

Отчетено е, че заводът граничи с жп линия и е в близост до Подбалканския път.

"При необходимост от доставки на суровини или изнасяне на продукция има възможност за ползване на жп или авто транспорт" - се посочва обаче.

Независимо, че не са разгледани различни алтернативи по местоположение, няма съмнение, че това е най-подходящата площадка, констатират още екоинспекторите. Посочват и, че досега не са установявани отклонения от нормите емисии замърсяване от дейността на предприятието. Но реализацията на ИП ще доведе до експлоатация на още един източник на формалдехид и органичен въглерод в атмосферния въздух. Признва се обаче, че Община Павел Баня няма обособен стационарен пункт за мониторинг на атмосферния въздух от Националната система за наблюдение заради неналичието на големи замърсители. Следователно, липсват данни за концентрацията на формалдехид в атмосферния въздух. Затова и за изготвянето на ОВОС-а в тази му част е използван математически модел, изводът от който е следният: "Изчислените фонови нива на формалдехид в близките населени места са нищожно ниски".

"Предприятието към момента е класифицирано като такова с нисък рисков потенциал по реда на ЗООС, като изготвената оценка на риска показва, че максималните възможни последици за персонала, населението и околната среда от авария, не могат да причинят загуба на човешки живот или сериозни травми извън територията на обекта.", пише още в доклада.

Слънчево изгаряне

А изводът за рисковете за хората:

"Изчисленията и симулациите в приложената оценка на риска показват, че максималните възможни последици за персонала, населението и околната среда от авария, не могат да причинят загуба на човешки живот или сериозни травми извън територията на обекта.

Засягане на жилищната част на с. Горно Сахране е възможно единствено при възникване на аварийна ситуация с огнено кълбо на съществуващия резервоар с формалдехид, като тук е важно да се отбележи, че този сценарий няма отношение към реализацията на ИП. В този случай въздействието върху хората ще се изразява в епидермално изгаряне на кожата (I степен), което се равнява на слънчево изгаряне – съпроводено с болка за 5 до 10 дни. Основно поражения върху живота и здравето на хората може да се очаква в границите на производствената площадка."

Заради броженията на местното население има и становище на компанията.

"Инвестиционното предложение е съгласувано с всички компетентни институции - ИАОС, РЗИ - Стара Загора, Басейнова дирекция Източнобеломорски район, Дирекция Пожарна безопасност и защита на населението и др.

Мнението на експертите, изготвили Доклада по ОВОС и на експертите взели участие при провеждане на Експертня съвет при РИОСВ - Стара Загора е, че при спазване на мерките , 40 на брой, и заложени в Доклада по ОВОС, инвестицията може де се реализира", се посочва в него.