Правната комисия прие на първо четене промени в НПК, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор. 12 депутати гласуваха "за", 1 "против", а 8 се въздържаха.

Промените в НПК са внесени от правителството и с тях се въвежда механизъм за търсене на наказателна отговорност от главния прокурор и неговите заместници.

Това е един от ключовите законопроекти, обвързани с получването на пари по Плана за възстановяване и развитие. Макар и неофициално е ясно, че той е от голямо значение и за приемането ни в Шенген.

Механизмът предвижда ad hoc наказателен съдия от ВКС, от апелативен или окръжен съд, но с ранг на съдия от ВКС, да води разследвания срещу главния прокурор или негов заместник, когато има достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер.

Подобен законопроект има внесен и от депутатката Надежда Йорданова ("Демократична България"). Той не бе приет.

"Проблемът с механизма е установен с влязло в сила решение на Европейския съд по правата на човека. Липсата на този механизъм е многократно посочван от европейски институции. Това не е моментна приумица. Внушението, че законопроектът е насочен спрямо конкретен главен прокурор, е необосновано".

Това каза Йорданова. Според нея този законопроект не противоречи на Конституцията.

Марин Маринов (ГЕРБ) изтъкна, че промените позволяват изпълнителната власт да образува досъдебно производство. Според него това може да създава възможност за политически репресии и да се узаконят действия, които изпълнителната власт вече е правила. Маринов обясни, че има предвид ареста на Бойко Борисов през миналата година.

"Реформи в последния момент не винаги гарантират желания реултат", заяви Маринов.

Милен Матеев ("Продължаваме промяната") заяви, че до голяма степен тези текстове отговарят на всички препоръки. И това са реформите, които могат да се направят без промени в Конституцията. Матеев заяви, че неговата партия ще подкрепи тези промени,

Александър Николов ("Български възход") заяви, че законопроектът е трябвало да бъде внесен от редовен кабинет, който има парламентарно мнозинство.

Бранимир Балачев (ГЕРБ) заяви, че би се срамувал ако подкрепи този законопроект.

Хамид Хамид (ДПС) заяви, че реформа трябва да има.

"Всички тези промени трябва минат през изменение на Конституцията. Там следва да намерят своето място и правомощията на главния прокурор, и механизма за разследване.

Трябва да има по-голяма независимост на всеки прокурор, да се премахне прегледа за законност. Трябва да се ограничат правомощията на главния прокурор да взема участие в кадруването", каза Хамид.

И допълни, че ДПС има подобен проект за промени в Конституцията, както и че ДПС ще се въздържи пру гласуването.

Шефът на комисията Радомир Чолаков (ГЕРБ) заяви, че този важен закон се приема под "чудовищен натиск".

"Не бива да се поставя приемането закони в зависимост от получаването на пари. Не може една суверенна държава да моли за пари и да предлага да си променя законодателството", каза Чолаков.

Според него главният прокурор може да се разследва от самостоятелно следствие. Самостоятелно следствие може да замени и КПКОНПИ. Но в течение на времето следствието е станало подопечно на прокуратурата, което според Чолаков нарушава Конституцията.

"Обществото повече не желае да се занимава с този въпрос, иска да го реши. Защо да загубим още няколко месеца? Защо да завъртите още една кампания по същите въпроси?"

Това заяви правосъдният министър Крум Зарков по повод механизма за разследване на главния прокурор.

Коментарът на главния прокурор Иван Гешев, който присъства на комисията, бе изключително любопитен. Според него ние сме поели ангажимент за механизъм за разследване на главния прокурор и сме го обвързали с Плана за възстановяване и устойчивост без това да е било наложително.

"Отиват едни хора в ЕК и казват - това трябва да се свърши. ЕК казва – да, свършете го. И те идват тук и казват, че Европа ни каза това.

Едно служебно правителство включи в Плана за възстановяване и устойчивост законодателни промени, които противоречат на Конституцията. Това се експлоатира, спешно трябва да приемем нещо, което е видимо противоконституционно.

Аз съм в дилема - дали да се гордея, че се прави закон за Иван Гешев или да ме е срам за българската държавност.  Ако главният прокурор беше Христо Иванов щяхме да сме образцова демокрация и всичко щеше да е наред,

Венецианската комисия казва, че това е на ръба на българската конституция. Много внимателно да се прецени, да не блокира българската независима съдебна власт. В момента в който се въведе първите сигнали знам от кого ще са. Венецианската комисия не казва каква да е промяната, те казват трябва да има такъв механизъм.

Дали ще нарушите Конституцията – преценката е на Конституционния съд. По-голямата възможност е конституционна промяна".

Това каза Гешев по повод механизма.