Компанията Nexo се е съгласила да плати 45 милиона долара на американските регулаторни органи и ще прекрати нерегистрираното предлагане на крипто продукти.

Това съобщи Комисията за ценни книжа и борси на Съединените щати, която обвини Nexo, че е нарушила правилата, предлагайки продукт за крипто кредитиране.

Nexo постигна историческо споразумение с регулаторите в САЩ, съобщава БНТ. Това на практика означава край на аферата. В България обаче нейния отзвук тепърва предстои, защото парламентът създаде временна комисия по тази тема, чието първо заседание е днес. А вероятно темата ще бъде основна и по време на предстоящата предизборна кампания.

Разбира се, това едва ли ще повлияе и на наказателното преследване, което българската прокуратура води. И което вчера лично главният прокурор Гешев обвърза - че това били спонсори на политици.
Прокурорските обвинения у нас си остават факт.

Прокуратурата е доказала, че е независима от американските органи - например по списъка "Магнитски", по който срещу някои от лицата не се прави нищо и непрекъснато се изтъква, че у нас той няма правна тежест.

За да избегне разследване на властите, основаната от българи компания ще плати 22,5 милиона долара неустойка и допълнително същият размер глоби.

В извънсъдебното споразумение Nexo не признава или отрича констатациите на агенцията. Компанията трябва да плати паричната санкция в рамките на 12 месеца.

С това се слага край на проверките на американските регулатори на дейността на Nexo, касаещи бизнеса на компанията.

Nexo, водещата световна институция за дигитални активи, постигна окончателно споразумение с Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), Асоциацията на администраторите на ценни книжа в Северна Америка (NASAA), състояща се от всички 50 американски щата и три територии, Главния прокурор на Ню Йорк (NYAG), Департамента по банково дело на Тексас, Отдела по банково дело и ценни книжа в Аляска, както и Отдела за надзор на потребителски услуги във Вашингтон.

Ето някои детайли по споразуменията:

Не са налице каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвала в измама или подвеждащи търговски практики, или че клиенти на Nexo са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията. Това слага край и на всички производства по отношение на компанията в осем американски щата, които са изцяло от административен характер.

Единствената констатация на щатските регулатори относно несъответствия със законови изисквания от страна на компанията е по отношение на липса на необходимата регистрация за предлагане в САЩ на лихвоносещия продукт на Nexo, приет за ценни книжа.

С това американските регулатори приключиха своите всеобхватни проверки на дейността на Nexo, касаещи бизнеса на компанията.