На церемония в ГД "Национална полиция" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев награди служители на МВР, отказали подкуп преди няколко дни. Това ста вопчти мигновено след случая, който е от 18 януари.

Отличени са трима - Любомир Апостолов, Алек Каленски и Елена Симова, предаде БТА.

И Клуб Z писа за случая, при който сириец, който казва, че има транспортен бизнес и книжката много му трябвала, реагирал на полевия тест на 3 вида дрога. На патрула той предлага първо 10 000 евро, а после вдига мизата - с около 3000 лв. и скъп златен часовник.

За мен това е един изключително морален акт, каза днес Демерджиев. По думите му постъпката на тримата е пример за останалите.

Той посочи, че всеки подобен акт ще бъде възнаграден подобаващо.

Министърът подчерта, че служителите са отказали сума в изключително голям размер.

Пред журналисти Любомир Апостолов коментира, че водачите на пътя се опитват по различни начини да избегнат санкции. Той благодари на двамата си колеги, с които са изпълнили служебните си задължения в дадения случай. 

Това е прецедент в МВР, не съм чул да има по-голяма сума за подкуп, каза още Апостолов, който е най-старши от тримата.

Според Елена Симова тя и колегите ѝ са реагирали адекватно.

"Уведомихме началника ни на място, както и дежурния, не сме се поколебали", посочи тя.

Елена потвърди, че първо им е била предложена крупната сума, след това скъп часовник и още една сума, която шофьорът е имал в себе си. 

Опитът за подкуп идва, след като шофьорът е имал скандал на пътя с друг водач. 

Служителите, отказали рушвета, бяха наградени с по 1200 лв. 

По същото време Софийският градски съд остави въпросния млад водач - Ахмад Камиран, с постоянна мярка задържане под стража.

От кръвната му проба става ясно, че е шофирал под влиянието на три вида наркотици - канабис, амфетамин и метамфетамин. 

Според единодушното мнение на медии, които отразяват на място мярката за неотклонение, при докарването му в съдебната зала, по лицето на чужденеца имало видими следи от бой.