Обявеният по-рано днес за директор на националните отбори на Германия Руди Фьолер говори пред медиите при официалното си представяне. Той увери, че няма да се меси в работата на селекционера на първия тим.

"Разбира се ще обменяме идеи. Но едно нещо е ясно: Ханзи Флик е треньорът, той ще взима решенията", рече легендата, цитиран от ДПА.

Той разкри, че договорът му е само до Евро 2024, на което домакин е Германия.

"Правя го, защото знам, че ще трае година и половина. Не мисля, че ме извикаха да променят цялата система, уточни Фьолер. - Първото, което попитах, е дали няма някой друг за поста."

Сред неговите задачи е подготовката за Евро 2024, което включва това да гледа мачовете от Бундеслигата и да поддържа връзка с ръководствата на клубовете.

Флик трябва скоро да определи състав за първи път след Световното първенство в Катар, на което Германия отпадна още в групите. Съперниците на тима в първите контроли още не са определени, но се смята, че Германия ще играе срещу Перу на 25 март и срещу Белгия три дни по-късно.

"След много славни години в "Байер" (Леверкузен) се завръщам на място, на което съм имал толкова хубаво време като мениджър. Започвам новата ми работа с националния отбор с благодарност, страст и огромна мотивация", добави Фьолер.

Все пак имаше и други кандидати за поста - изпълнителният директор на "Байерн" (Мюнхен) Оливер Кан и неговият предшественик в баварския клуб Карл-Ханц Румениге.

Руди Фьолер стана световен шампион през 1990 г., а десет години по-късно вече бе селекционер. Той изведе тима до финала на Световното през 2002 г., но подаде оставка, след като отборът отпадна рано на Евро 2004.

Последната му работа бе като спортен директор в "Байер" (Леверкузен), където подаде оставка миналата година.

"Със своя опит в националния отбор и с многото години работа в "Байер" (Леверкузен) това е точният човек за предстоящите задачи", коментира националният селекционер Ханзи Флик.