Украинските сили ще се обучават на танкове "Леопард 2" в Полша, бе цитиран да казва министърът на отбраната Олексий Резников, въпреки че съюзниците не постигнаха договорка за предоставяне на Киев на бойните машини германско производство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Резников каза това пред украинскоезичната секция на радио "Гласът на Америка" след участието си в срещата във военновъздушната база Рамщайн в Германия, където партньорите на Украйна не взеха решение относно танковете. Всяко изпращане на Украйна на подобна техника ще изисква одобрението на Германия, която е страната производител на танковете "Леопард".

Резников определи новината за обучението като пробив и отдаде заслугата за успеха на усилията на Полша.

"Ще започнем с това и после ще продължим", бе цитиран да казва той от "Гласът на Америка".

Резников повтори изразената и от други украински официални представители надежда, че Германия ще размисли за решението си за танковете.

"Аз съм оптимист", добави той. "Защото първата крачка вече е направена - ще започнем мисии за обучение на "Леопард 2."

Преди това Резников изрази в Туитър благодарност към германското правителство и народ за военната помощ и гостоприемството им.

В публикацията си той помести и своя снимка с германския министър на отбраната Борис Писториус. "Имахме откровен разговор за "Леопард 2". Следва продължение", добави Резников в съобщението си в социалната мрежа.