Наближава сезонът на отпуските и аз вече се оглеждам за самолетни билети. За беда след пандемията цените на полетите вече не са хич евтини и времената на спонтанните пътувания по всеки джоб май отминаха. Освен... освен, ако не сте български патриот, който се бие по кръчмите в съседните държави. Тогава се возиш без пари в правителствения "Фалкон".

Едва ли има някой, който не е чул, че нападнали секретаря на българския културен клуб в Охрид и го пребили, защото бил етнически българин. Християн Пендиков бе докаран с правителствения "Фалкон" по нареждане на президента Радев. От вчера шефове на министерства и болници ни уведомяват ежечасно за състоянието на Пендиков и за хода на разследването срещу биячите му в Македония. Днес има и протест срещу боя в частност и Македония по принцип. Доколкото видях, отзвукът в Македония също не е малък – медиите се питат, че ако за един кръчмарски бой София праща фалкона, то като нищо за някой футболен мач ще прати и танковете. Разбирам притесненията на македонците, ама нека са спокойни. Ние танковете им ги дадохме на тях още през 90-те. Всичките три.

Ако междувременно сме се запасили с нови, пак не бих се притеснявала. Обиколката на талията на един средностатистически български военен виждали ли сте? Да? Еми даже и да влезе в танка, не знам как ще излезе. Ще трябва да го дърпат като тапа от бутилка. Така че при следващ мариз в некоя кафана може и да пратим танковете, ама ще се повъртят, повъртят, па ще си тръгнат.

Аз в цялата тая бъркотия обаче така и не разбрах защо возят нападнатия с "Фалкон"-а и няма ли болници в Охрид и Скопие? Какво е наложило прибирането на Пендиков чак в София? Той знае ли, че са го отвлекли? Щото малко на това прилича – сега чакам да чуя какви ще са исканията на президента и мажоретките му към комшиите. Да си ни върнат Охридското езеро, да спрат да членуват абсолютно всяка дума или да се откажат от „Македонско девойче“?

И още доста въпроси напират в мен. На мен дедо ми е от Западните покрайнини. Там по кръчмите ако знаете как бият... А досега никой не ни е возил с правителствен самолет – нито мен, нито родата... Защо така изоставяме отново българите в Сърбия, господин президент? За тях поне един кютек в новините няма ли да има? Каква е тази дискриминация? Сърбия също иска да членува в ЕС, защо да не й теглим една контра и на нея? Хубаво, най-много Ките Милеч да спре да идва в България, но това не е само беда. Освен това тия камънаци там не бива да са ни по-малко мили от камънаците в Македония. Още повече се чудя защо за камънаци се палим така, а за Бяло море гък не казваме? Хич не се репчим на гърците вече, а едно време.... Ех, едно време  вино от черепа сме им пили. А Турция? Дето ни пороби за пет века? Натам що не тръгнем с гайди, танкове, фалкони и патриотични песни? Джамбазки, Контрера и други с хубави български имена защо се скатават, да не би да се притесняват от армиите им нещо? И с румънците гледаме да не си мешаме капите, че са 20 милиона, трудно ще ги степаме всичките. Защо в тая Македония сме се вторачили, като де факто навсякъде граничим със себе си, всички са ни длъжни и навсякъде има българи за спасяване! Въобще, цялото това патриотарство оставя един малко горчив вкус в устата - налитаме на бой като македонци в кръчма – само ако противникът е един и видимо няма бицепси.

Да не би да се дължи на липсата на достатъчно самолети в армията? Щом главнокомандващият е опрял до осемместния фалкон... Господин Радев, освен за изтребители, време е да ударите една поръчка и за повече фалкони. Защото идва отпурскарския сезон, ще плъпнем по съдедните държави, а там кръчи да искаш. И български душмани. Кой знае колко още тепания ни предстоят....