Заради COVID кризата и рязкото покачване на цените на храните и енергията заради войната в Украйна, най-заможните хора са увеличили печалбите си. В Това посоча в най-новия си доклад, озаглавен "Оцеляването на най-богатите", неправителствената организация "Оксфам".

"Преживяваме безпрецедентен момент на многобройни кризи. Десетки милиони хора са изправени пред глад. Стотици милиони се сблъскват с непосилното повишаване на цените на основни стоки и на отоплението на жилищата им.

Разрушаването на климата нанася щети на икономиките на редица страни и принуждава много хора да напускат домовете си. Продължава да се усеща и въздействието на пандемията от коронавируса, отнел живота на повече от 20 милиона души. Бедността се е увеличила за първи път от 25 години насам.

В същото време във всички тези многобройни кризи има печеливши. Богатството на най-богатите рязко се увеличи, корпоративните печалби достигнаха до рекордни нива и предизвикаха експлозия на неравенството", пише в доклада на "Оксфам", информира БТА.

От 2020 г. насам едва един процент от жителите на Земята натрупаха почти два пъти повече пари от останалата част от човечеството, като най-богатите са придобили 26 трилиона долара, а останалите 99 процента от хората общо са спечелили 16 трилиона долара, се отбелязва в доклада.  

"Милиардерите натрупаха огромни печалби по време на пандемията. Потокът от публични средства, вливани в икономиките от богатите страни за издръжка на населението, доведе и до повишаване на цените на активите и до увеличаване на богатството по върховете. Липсата на прогресивно данъчно облагане позволи на милиардерите да натрупат безпрецедентни богатства", предупреждава "Оксфам".

Въпреки че състоянието им леко намаля след пика си от 2021 г., в момента те разполагат с трилиони долари повече, отколкото преди пандемията.

Сегашната криза, свързана с нарастване на разходите за живот, доведе до спираловидно повишаване на цените на храните и енергията, но също така генерира огромни печалби за мнозина.

Корпорациите от хранителната и енергийната индустрия регистрираха рекордни приходи. Деветдесет и пет компании от тези сектори удвоиха печалбите си, като натрупаха около 306 милиарда долара и изплатиха на акционерите си 257 милиарда долара. В същото време над 800 милиона души всяка вечер си лягат гладни.

Корпоративното надуване на цените е причина за поне 50 процента от инфлацията в Австралия, САЩ и Европа, посочва организация.

Състоянието на милиардерите се увеличава с 2,7 милиарда долара на ден, въпреки че инфлацията изпреварва заплатите на поне 1,7 милиарда работници.

 "Оксфам" посочва, че много от най-богатите хора в света не плащат почти никакви данъци. Между 2014 и 2018 г. шефът на "Тесла" Илон Мъск е платил "реална данъчна ставка" от едва 3,2 процента, а основателят на "Амазон" Джеф Безос - по-малко от един процент. Печалбата на един търговец в Уганда от друга страна се облага с данък от 40 процента.

Приходите от данъци върху богатството възлизат на едва четири цента от всеки долар. 

На практика половината от милиардерите в света (46 процента) са от държави, в които няма данък върху наследството и активите им отиват директно при техните наследници. Това означава, че тези свръхбогати хора (1232 души) ще могат да предадат на наследниците си пет трилиона долара, които са изцяло освободени от данъци. Тази сума надхвърля целия БВП на Африка. По този начин концентрацията на богатството се запазва в ръцете на едни и същи семейства и неравенството се затвърждава.  

"Трябва да преосмислим, преоткрием и променим предназначението на нашите икономики, за да се справим с тези кризи, спешно да изградим по-равноправен свят и да спасим нашата планета. Трябва отново да научим уроците от собствената си история, когато богатите са плащали своя справедлив дял от данъците и тези средства са помагали за разширяването на основни права като универсалния достъп до здравеопазване и образование.

Неравенството не е неизбежно. Неравенството е политически избор. Правителствата могат да предприемат ясни и конкретни действия за радикално намаляване на неравенството и да си осигурят фискалната мощ, от която се нуждаят, за да защитят своите граждани", заявява благотворителната организация. 

"Оксфам" призовава правителствата незабавно да наложат еднократен данък върху богатството на най-заможния един процент от населението, както и данъци върху непредвидените печалби, за да се ограничат спекулациите с цените и увеличаването на разходите за живот по време на световната криза.

Впоследствие данъците за богатите трябва да бъдат трайно увеличени, като за мултимилионерите и милиардерите ставките трябва да станат още по-високи, смята организацията.

Налагането на данък в размер до 5 процента върху мултимилионерите и милиардерите в света би могло да носи на човечеството 1,7 трилиона долара годишно. Това е достатъчно за избавянето от бедност на два милиарда души и за финансирането на глобален план за преодоляване на глада.

В отговор на този призив повече от 200 милионери от 13 различни държави написаха отворено писмо до световните лидери, в което заявяват, че искат увеличаване на данъците, съобщи в сряда Франс прес.

Във Франция има поне 120 000 милионери, но само двама от подписалите въпросното писмо са французи. Това са малко известният Джонатан Халама, който живее в Бретан, но работи за фондация в Германия, и Йожени Е., която отказва да назове фамилията си.