Полският министър-председател нарече в неделя "неприемлив" отказа на Берлин да достави тежки танкове "Леопард" на Киев, който настоятелно моли за такива, докато руските сили са в настъпление, предаде Франс прес.

"Отношението на Германия е неприемливо. Изтече почти година от началото на войната. Всеки ден умират невинни хора. Руските бомби опустошават украинските градове. Атакуват се граждански обекти, убиват се жени и деца", заяви Матеуш Моравецки пред агенция ПАП, на която се позовава БТА.

Той говори два дни след среща на близо петдесет страни в американската база Рамщайн в Германия. Съюзниците на Украйна анонсираха там нови значителни оръжейни доставки за Украйна, но не успяха да се разберат за доставка на тежки танкове въпреки нееднократните настоявания на Киев.

Полският премиер каза, че очаква "ясно изявление" от Берлин, че разрешава изпращането на танкове "Леопард" германско производство от страни, които притежават такива. Полша заявява, че е готова да достави на Киев 14 такива машини и обсъжда въпроса с петнайсетина други страни.

В случай че Берлин откаже да снабди Киев с танкове "Леопард", "ще създадем малка коалиция от страни, готови да дарят своя модерна техника, свои модерни танкове на Украйна, която е в затруднение", заяви Моравецки.

Трите балтийски държави - Латвия, Естония и Литва, направиха съвместно изявление в подобен дух в събота. В него настояха Германия да покаже лидерството си и за изпрати бойни танкове в Украйна, съобщи Ройтерс.

"Ние, външните министри на Естония, Латвия и Литва, призоваваме Германия да осигури танкове "Леопард" на Украйна сега."

Това написа външният министър на Латвия Едгарс Ринкевичс в Туитър.

Този текст си появи и в профилите на колегите му Урмас Рейнсалу от Естония и Габриелиус Ландсбергис от Литва. 

"Това е необходимо, за да се спре руската агресия, да се помогне на Украйна и да се възстанови бързо мира в Европа. Германия, като водеща европейска сила, има специални отговорности в това отношение", се казва още в изявлението.

Позицията на тримата министри дойде ден след като Берлин и западните съюзници не постигнаха съгласие дали Германия ще изпрати два "Леопард"-а на Украйна или да даде позволение на други държави да даде танкове.

Новият военен министър на Германия Борис Писториус заяви в събота, че възнамерява да посети Украйна възможно най-скоро, като добави, че Берлин е в постоянен диалог за танковете със САЩ и други международни партньори.