"Република Северна Македония ще се погрижи да има нулева толерантност за насилието като отговор на който и да е проблем, а най-малко на междуетническия живот."

Това каза пред журналисти външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи, който заедно със служебния министър на външните работи на България Николай Милков посети Християн Пендиков във Военномедицинската академия. Секретарят на организацията „Цар Борис III“ в Охрид Пендиков пострада тежко след физическо нападение и побой над него на 19 януари. 

"Силно осъждам нападението на моя съгражданин Християн в Охрид. Току-що имахме възможност с моя колега Николай Милков да го посетим и да разговаряме с него, с неговото семейство и да му пожелаем бързо оздравяване", каза още Османи, цитиран от БТА.

"България няма да отстъпи от защитата на правата на нашата общност в Република Северна Македония", увери от своя страна Милков. 

Българският външен министър  повтори, че страната ни настоява да бъдат наказани "извършителите на това деяние и на други подобни деяния със строгостта на закона, така че да се приключи с тази атмосфера на безнаказаност, която ражда ново и ново насилие". 

Той добави, че иска да каже „не“ на възраждането на „черните традиции“, които се свързват исторически с Македония – на палежи, стрелби и насилие над хора. Такива неща нямат въобще място в Европа и ние сме изключително загрижени за това, допълни Милков. 

По думите на министъра Пендиков продължава да получава заплахи в интернет. 

Нападението предизвика остри реакции на български държавници, политици и евродепутати, а на посланика на Скопие в София беше връчена протестна нота. Пендиков беше транспортиран за лечение в България с правителствения самолет „Фалкон“. 

"Ще уведомим комисаря по човешките права към Съвета на Европа", каза днес по БНТ вицепрезидентката Илияна Йотова. "Защото последните доклади, които се появиха оттам, бяха доста нелицеприятни за страната. Сякаш нямаха доверие за това, че хората с българско самосъзнание са подложени наистина на много тежки изпитания и на дискриминация. Оттук нататък ние много внимателно ще бдим за всички подобни случаи, за поведението на македонските власти, за продължаване на задълбочаването на езика на омразата и абсолютно своевременно ще бъдат уведомени всички европейски институции за това", добави тя..