"Действията на българските власти са абсурдни, излишни и голяма част от тях - незаконни. Ние ще отговорим по подобаващия начин на това".

Това обяви създателят на "Nexo" Антоний Тренчев в интервю в неделя за Нова тв като подчерта, че компанията ще предяви иск за 1 млрд. долара като ще се уточни дали към българската прокуратура или към българската държава.

Основните си тези той повтори и по-късно пред бТВ.

Тренчев отхвърли твърденията, че компанията му финансира терористи и отново ги определи като “абсурдни”.

“Истината е, че единственото, което сме видели след акцията, са два хвърчащи листа със стандартен текст. Това е, което е показано и на колегите ни, задържани за кратко в София”, каза той. 

Акцията в българските офиси на Nexo беше на12 януари, като на четирима души бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група с цел пране на пари, данъчни измами, компютърни престъпления и извършване на банкова дейност без лиценз.

По думите му сега официалните обвинения - неговото и на Коста Кънчев (другият основател на компанията), все още не са връчени. 

Единият от задържаните е гражданин на САЩ, на който са нарушени човешките права, а щетите са за милиарди, които ще бъдат платени от българския данъкоплатец, добави Тренчев пред бТВ.

„Сега трябва да се занимаваме с безобразните и безумни обвинения на прокуратурата и това ще направим, няма никакъв проблем“, каза още той.

По думите му „казусът, който е образувала прокуратурата, е безпрецедентен и той е образуван напълно изкуствено с цел препиране на имиджа на прокуратурата на имиджа на главния прокурор“.

Споразумението със САЩ

В петък стана ясно, че компанията се е споразумяла с американските регулатори да плати глоба в размер на 45 млн. долара и да преустанови нерегистрираното предлагане на продуктите си на американските клиенти.  Тя получи и забрана да оперира на територията на щата Ню Йорк за пет години.

"Ние се споразумяхме с всички 50 щата, с федералното правителство, представлявано от Комисията за надзор на ценните книжа и борсите, както и с прокуратурата. Всичко това е за административни нарушения. Разбирам, че сумата от 45 млн. долара изглежда голяма, тя и е, тя ще се изплаща на вноски през следващите 12 месеца“, заяви Антони Тренчев. Той допълни, че по споразумението са работили две години.

Той каза, че се включва от дома си, но отказа да уточни в коя държава се намира, само добави, че отдавна не живее в България. Пред БНТ вчера главният прокурор Иван Гешев обяви, че Тренчев и Кънчев ще бъдат дадени за издирване от Интерпол.

По твърденията на прокуратурата

Тренчев заяви категорично, че не познава Махмуд Мохамед, който е в забранителния списък на издирвани лица на израелските служби.

“Освен това, той не е бил клиент на "Nexo”, уточни той, опровергавайки официалната теза на прокуратурата. 

“Ние като институция следим всички входящи и изходящи транзакции на нашата платформа в реално време”, обясни Тренчев. Той уточни, че това е сертифицирана програма, с която се следи дали паричните потоци са чисти, или не.  “Това е възможно само при блокчейн технологиите и криптовалутите”, поясни Тренчев. "Това води дори до оплаквания от клиентите за многото проверки. Имаме 30 човека екип, плюс софтуер за контрол, който се използва от ЦРУ, ФБР и т.н.", твърди още.

Съоснователят на "Нексо" категорично заяви, че платформата на компанията не е използвана за прехвърляне на руски активи (друго от обвиненията на прокуратурата), защото с началото на войната в Украйна са направени нужните ограничения и рестрикции на клиентите.

"Криптовалутите са неудобен инструмент за подобна дейност, защото има публичен регистър за тях", каза още той. След което добави, че можело да има съмнения за геополитическата ориентация на основателите на компанията - оттам били дарили 2 млн. лв. на жертвите на руската агресия. 

Според него подбудите на българската прокуратура са политически.

“Беше удобен момент звучно да се ударят партии като ПП и ДБ и да се саботира третият мандат”, смята той. 

Даренията за "Да, България"

По думите му той е знаел за някои от даренията към “Да, България”, направени от негови служители, “но не съм изследвал и не съм се вмешателства по никакъв повод в тяхното решение да изразят гражданските си позиции”, каза още той. Компанията има 600 служители.


"Те получават високи възнаграждения и са решили да дарят на когото са решили. Не ги следя. Имаме 600 човека във фирмата. Въпросът е на техен вкус, преценка на кого ще дарят пари", каза Тренчев пред бТВ  по повод на даренията от 15 служители на "Nexo". През седмицата се разбра, че те са дали на "Да, България" общо 199 999 лв. през 2021 година и 199 993 лева през миналата година. Това е 10,52% от всички привлечени средства за кампаниите на партията през тези две години

Тренчев потвърди, че се познава със съпредседателя на ДБ - Христо Иванов: “Познавам Христо Иванов. Аз съм бил част от публичния живот в България преди години. Но не виждам как това е релевантно. Ние сме една шепа хора в България”.

Той е категоричен - двамата не са разговаряли за дарения.

“Не знам как по-ясно да го кажа. Ние сме глобална компания, която не предлага услугите си в България, която успява без публични средства, европейски фондове, обществени поръчки и политически чадър”, каза той на въпрос дали в замяна на даренията от компанията са очаквали някаква "услуга" от партията.

Тренчев отхвърли думите на Бойко Борисов, че “това е начин да се заобиколят правилата”. 

“Трогателно, наистина трогателно. Това идва от човек, за който знаете какви съмнения има в обществото. Това е ясен знак към проспериращия и многообещаващ IT сектор в България”, каза още той.

"Много сбъркаха с кого се захванаха" 

 "Много сбъркаха с кого се захванаха. Имаме интелектуален капацитет, който ще смаже целия мозъчен тръст на българската прокуратура. Най-малко Гешев ще влезе в санкциите "Магнитски". В коя вселена може Гешев да вземе данни, които САЩ не могат. Какво ще ни разследват. Първо няма нищо, второ нямат капацитет, обяви той по бТВ.