Уважаема г-жо Габриел

В края на 2021 г. в Русия бе ликвидирано Общество „Мемориал“, изследващо престъпленията на сталинския режим.

Миналата седмица стана ясно, че от училищните програми в Русия предстои изхвърлянето на „Архипелаг ГУЛАГ“ – знаменитата книга на Александър Солженицин, съдържаща ужасяващи свидетелства за сталинските лагери. Разбира се, това е поредното искане на народа, което вярно служещите му депутати ще превърнат в дело.

Именно това е и поводът да се обърна към вас в качеството ви на еврокомисар, отговарящ за културата, образованието и младежта.

Г-жо Габриел, цяла Европа знае за ужасите на нацистките концлагери. Както преди няколко дни съвсем правилно се изрази вашият колега – върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, „съвременна Европа е изградена върху пепелта от Холокоста“. Идеята за самото създаване на това, което днес се нарича Европейски съюз, бе елиминирането в зародиш на възможността за въоръжен конфликт. И която в крайна сметка бе реализирана.

В същото време в непосредствено съседство с ЕС се разгарят един след друг въоръжени конфликти. Техен подпалвач е Русия, чийто президент Владимир Путин просто не може или не желае да приеме факта, че страната му може да бъде велика сила и без войни, без заграбване на чужди територии, без подчиняване на други народи. Процесът на ресталинизация там върви с пълна сила. Негов пряк резултат са ликвидирането на Общество „Мемориал“ и предстоящото изключване на „Архипелаг ГУЛАГ“ от училищните програми, в което лично аз нямам никакво съмнение, че ще се случи.

След избухването на войната в Украйна ЕС най-сетне съумя да изчисти - ако не изцяло, то поне в голяма степен - противоречията между отделните страни членки. Затова освен че оказва финансова, военна, хуманитарна и други помощи на Украйна, той наложи безпрецедентни санкции срещу Русия.

Необходимо е обаче хората в ЕС да знаят какво означава путинска Русия. Така, както знаят какво отвратително и уродливо формирование е нацистка Германия. И трябва да се започне от младите.

Няма да е зле например в училищата в ЕС да бъде въведено изучаването на „Архипелаг ГУЛАГ“. Вярно е, че освен Солженицин има и цяла плеяда други, не по-малко талантливи автори, описали сталинския терор – Варлам Шаламов, Лев Разгон, Василий Гросман, Анатолий Приставкин, Анатолий Жигулин, Василий Ажаев, Юрий Домбровски и т.н. Но няма друга книга, която да съдържа толкова много свидетелства, като шедьовъра на Солженицин, който в крайна сметка му донесе Нобелова награда за литература. „Архипелаг ГУЛАГ“ съдържа сведенията на над 200 души, оцелели от ада на сталинския ГУЛАГ.

Изучаването на това произведение е особено важно за страните от Източна Европа. Колкото и да не им се иска да го признаят, почти никой от тях не се е отърсила напълно от наследството на сталинизма. Вслючването на „Архипелаг ГУЛАГ“ в училищните програми със сигурност би допринесло за това.

Хората още на млади години ще добият представа за тази не толкова добре известна на Запад част от европейската история. И вече няма да се чудят защо източните им съседи потръпват при всяка вест за руска офанзива в Украйна и се питат чий ред иде след нея.

Г-жо Габриел, Европейската комисия, чийто член сте вие, може да излезе с такова предложение, а вие като комисар, отговарящ за културата, образованието и младежта - да подемете инициатива в тази насока. Със сигурност бихте получили подкрепата на колегите ви от останалите 10 източноевропейски страни. А и няма да има нужда книгата тепърва да се превежда. Тя е преведена на десетки езици още при появата й.

Една от многото причини за разпадането на СССР бе фактът, че тази мрачна страница от историята му бе прикривана. И докато бившите нацистки концлагери са превърнати в музеи и почит към жертвите им отдават всички европейски ръководители, това досега така и не е случило в нито един от сталинските лагери на територията на днешна Русия. Нищо, че лагерите в Колима не са нищо друго освен „Аушвиц“ без пещи“ по израза на Варлам Шаламов. Изучаването на „Архипелаг ГУЛАГ“ в европейските училища би могло да запълни тази празнина.

А и няма европейска страна, чийто граждани да не са загинали в ГУЛАГ. Всички те заслужават нашата почит.