Руски депутат поиска „Архипелаг ГУЛАГ“ на Александър Солженицин да бъде изваден от училищните програми, предаде ТАСС.

Произведенията, които не са издържали изпитанията на времето, трябва да бъдат изключени от училищните програми, смята Дмитрий Вяткин – първи зам.-председател на парламентарната група на партия „Единна Русия“ на президента Владимир Путин.

„Както показа историческият анализ на „Архипелаг ГУЛАГ“, много факти са изсмукани от Александър Исаевич (Солженицин – б.р.) от пръстите, измислени са. Историците проверяваха всички факти. Имаше опит той да получи за това награда – за това, че оваля в мръсотия собствената си родина“, заяви депутатът пред ТАСС.

В действителност Солженицин получи Нобелова награда за литература за произведението си. То бе отпечатано в чужбина. В резултат срещу писателя бе организирана кампания и в крайна сметка той бе изгонен от СССР.

След края на комунизма Солженицин бе реабилитиран. Изненадващо той зае националистически позиции, близки до тези на Путин.

Въпреки това „Архипелаг ГУЛАГ“ представлява може би най-ценното свидетелство за сталинските репресии. Книгата е наречена от автора ѝ „опит за художествено изследване“. Тя е предимно документална и се основава на свидетелствата на над 227 души, оцелели от ада на ГУЛАГ – съветската лагерна система.

Вместо шедьовъра на Солженицин в училищните програми могат да бъдат върнати патриотични произведения като „Млада гвардия“ на Александър Фадеев и „Горещ сняг“ на Юрий Бондарев, смята Вяткин.