Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) в Източна Украйна Денис Пушилин съобщи, че е посетил град Соледар, който Русия твърди, че е завзела по-рано този месец, съобщи Ройтерс.

Пушилин публикува в неделя кратко видео в Телеграм, на което се вижда как той шофира и върви сред необитаеми зони и разрушени сгради. "Посетих Соледар днес", каза Пушилин в придружаващото послание. Ройтерс уточнява, че не може да потвърди от независими източници кога и къде е направен видеозаписът.

На 11 януари руската частна военна компания "Вагнер" обяви, че е завзела Соледар, а назначените от Русия власти в Донецка област заявиха миналата седмица, че контролират града, известен със солните си мини.

Украйна никога не е признавала официално, че градът е превзет от руските сили. В неделя генералният щаб на украинската армия съобщи, че руските сили са обстрелвали украински позиции в зоната.

В съобщението си Пушилин казва, че в мините в Соледар има поражения и е трудно да се слезе в тях.

Соледар, заедно с град Бахмут на югоизток, са в центъра на интензивни сражения от месеци. Миналата седмица свързаните с Русия военни групировки заявиха, че са завзели и малкото селище Клишчеевка близо до Бахмут.

Така наречената Донецка народна република е една от четирите украински области, които през септември Русия незаконно обяви, че е присъединили към територията си след референдум, който Украйна и съюзниците й определиха като "фалшифициран" и "проведен под натиск".