Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова лидерите на страните членки да продължат разговорите за използването на замразените активи на руската Централна банка, възлизащи на 300 милиарда евро, за възстановяване на Украйна, предаде БТА.

Мишел отправи призива си в интервю за в. „Файненшъл таймс“, цитирано от Ройтерс.

Той иска да проучи как замразените активи могат да генерират печалби, които след това да бъдат използвани в усилията за възстановяването на Украйна.

„Това е въпрос на правосъдие и справедливост и трябва да бъде решен в съответствие със законовите принципи“, отбелязва председателят на Европейския съвет.

ЕС блокира 300 милиарда евро от резервите на руската Централна банка през ноември 2022 г.. заради нахлуването в Украйна. Миналата седмица белгийският евродепутат либерал Ги Верхофстад заяви, че Русия е терористична държава и следователно не се нужзае от тези пари. А средствата могат да бъдат недабавно мобилизирани дори за закупуване на оръжие.

Върховният комисар на ЕС за външната политика Жозеп Борел заяви тази сутрин, че се надява външните министри на страните членки да постигнат съгласие за още един транш от 500 милиона евро военна помощ за Украйна. Той направи кратко изявление преди началото на Съвет „Външни работи“ в Брюксел. Миналата седмица се заговори, че Унгария ще блокира отпускането на сумата, която е от Европейския механиъм за подкрепа на мира.

Борел бе запитан и за колебанията на Германия по въпроса за доставката на танкове „Леопард 2“ за Украйна.

„Няколко пъти казах, че според мен този тип оръжия трябва да бъдат доставени на украинската армия. Това обаче трябва да се реши от конкретната страна-членка и ние сме тук, за да го обсъдим“, отговори той.