Компанията-майка на Facebook Meta премахна батальона "Азов", част от украинската национална гвардия с предполагаеми крайнодесни политически наклонности, от списъка си с опасни лица и организации, съобщи Engadget.

Това означава, че членовете на батальона вече могат да създават акаунти във Facebook и Instagram и да публикуват, без Meta автоматично да маркира и премахва тяхното съдържание. В добавка, други потребители могат да се изказват позитивно за батальона, без да бъдат наказвани, стига, разбира се, постовете им да отговарят на стандартите на общността на компанията.

"Войната в Украйна доведе до промяна на обстоятелствата в много области и стана ясно, че батальонът "Азов" не отговаря на строгите ни критерии за определяне като опасна организация“, коментира говорител на Meta пред The ​​Kyiv Independent.

Пред Washington Post хората на Зукърбърг допълват, че наскоро са започнели да гледат на батальона като на отделна единица от други групи, свързани с крайнодясното националистическо движение "Азов".

По-конкретно, компанията посочи политическата партия Национална корпорация на Украйна и основателя Андрий Билецки, отбелязвайки, че те все още са в списъка й с опасни лица и организации.

"Речта на омразата, символите на омразата, призивите за насилие и всяко друго съдържание, което нарушава стандартите на общността, все още са забранени и ние ще премахнем това съдържание, ако го открием", казват от Meta.

В течението на войната в Украйна много от оригиналните "азовци" загинаха, голяма част от тях - в обсадата на Мариупол.