Европейската централна банка (ЕЦБ) ще бъде още по-агресивна в действията си по затягане на паричната политика, вдигайки с още 50 базисни пункта (0,5 на сто) основната си лихва на предстоящото си заседание на 2 февруари, докато продължава битката си срещу необузданата инфлация.

Това показва проучване на Ройтерс, проведено сред 59 икономисти между 13 и 20 януари, предава БТА.

Въпреки че ЕЦБ повишава лихвените проценти с най-бързите темпове в историята си, засега не е успяла да намали инфлацията, така че тя да достигне целевите нива от 2 на сто. Цените са се повишили с 9,2 на сто през декември спрямо същия месец година по-рано, показаха официални данни, публикувани през миналата седмица.

От анкетираните 59 икономисти 55 са посочили, че очакват на 2 февруари ЕЦБ да повиши лихвите с 50 базисни пункта (0,5 на сто), така че лихвеният процент по депозитите да достигне 2,5 на сто.

След това експертите предвиждат централната банка да добави още 25 базисни пункта (0,25 на сто) към лихвите през следващото тримесечие преди да спре с увеличенията, с което основната лихва по операциите по рефинансиране ще стане 3,25 на сто, достигайки най-високото си равнище от края на 2008 г.

В проучване през декември експертите очакваха основната лихва да достигне 2,5 на сто в края на март, след което ЕЦБ да добави още 25 базисни пункта до 2,75 на сто - ниво, което да се запази още известно време.

Над две трети от респондентите, или 23-ма от 33-ма анкетирани икономисти, казват, че е по-вероятно банката да спре с увеличенията на лихвите, след като достигнат ниво, което да е по-високо от прогнозираното към момента, отколкото на по-ниско ниво.

Лихвата по операциите по рефинансиране се очаква да нарасне с 50 базисни пункта (0,5 на сто) до 3 на сто на предстоящото заседание на Управителния съвет на ЕЦБ, както и да достигне максимално ниво от 3,5 на сто през март.

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, който започна да повишава лихвените проценти далеч преди ЕЦБ, се очаква да прекрати цикъла си на затягане на паричната политика, след като повиши с 25 базисни пункта (0,25 на сто) лихвите на всяко от следващите си две заседания.

След това се очаква да поддържа лихвените нива стабилни поне през останалата част от 2023 година, показват заключенията от скорошно проучване на Ройтерс.

Инфлацията вече е достигнала своя максимум в еврозоната, сочи още проучването, и ще поеме в низходяща посока, въпреки че едва ли ще достигне целта на ЕЦБ от 2 на сто до 2025 г. Очаква се тази година инфлацията да бъде средно 6 на сто, и да спадне до 2,5 на сто през 2024 г.

Меката зима, спадащите цени на газа и най-новите положителни икономически данни доведоха до подобряване на някои тримесечни прогнози за растеж в проучването, проведено през декември.

Докато по-рано се прогнозираше еврозоната да изпадне в техническа рецесия, като икономиката се свие с 0,2 на сто през четвъртото тримесечие на 2022 г. и с 0,3 на сто през настоящото тримесечие, сега експертите предвиждат през идното тримесечие (април – юли) икономиката да се разшири с 0,1 на сто, а през следващите трето и четвърто тримесечия да нарасне с по 0,3 на сто.

Всички анкетирани икономисти, с изключение на един, са казали, че е по-вероятно икономическият спад в еврозоната да бъде по-малък, отколкото те са очаквали.