Тази сутрин две ескадрили за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ започнаха прехвърлянето си от Мекленбург-Предна Померания към Полша. Мисията им е да защитават въздушното пространство на партньора от НАТО в район на около 30 километра от украинската граница.

На войниците от ВВС от Бад Зюлце им предстои 1100-километрово пътуване. Те трябва да защитават региона около полския град Замошч - югоизточно от Варшава - от атаки от въздуха. В близост до него се намира важна железопътна гара за претоварване на граждански и военни стоки за Украйна. Според информация на NDR повече от дузина от системите за изстрелване трябва да бъдат преместени. Това включва и радарни и прицелни устройства.

Още преди седмица в Полша е пристигнал подготвителен екип. Той организира настаняването и снабдяването на няколкостотин войници на Бундесвера на място и разузнава позициите за разполагане на системите „Пейтриът“. На земята частите са интегрирани в противовъздушната отбрана на НАТО на източния фланг. През ноември заблудена ракета от войната в Украйна уби двама души в Полша. В резултат на това министърът на отбраната Кристина Ламбрехт (SPD) и полският ѝ колега Мариуш Блашчак се споразумяха германските системи за противоракетна отбрана „Пейтриът“ да бъдат преместени в Полша.

Междувременно Блашчак предизвика сериозно недоволство в Берлин, защото предложи, че би било по-добре "Патриотите" да бъдат разположени в Украйна. По-късно обаче това предложение е отхвърлено и Полша приема германското предложение. Освен това Германия ще предостави на Украйна и система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, за да подкрепи страната в отбранителната ѝ борба срещу Русия.

"Пейтриътс" може да поразява приближаващи се ракети и самолети в радиус от около 70 километра със скорост, четири пъти по-висока от тази на звука.