Мароко е предало на Украйна танкове Т-72Б, модернизирани в Чехия от компанията "Екскалибур Арми" (Excalibur Army), съобщи ТАСС, цитирана от БТА, като се позовава на базирания в Алжир информационен портал "Менадифенс" (Menadefense), който е специализиран в отбранителна информация от Близкия изток и Северна Африка.

Според сведенията първата партида от около 20 танка вече е изпратена към зоната на бойните действия. За момента няма потвърждение на тази информация.

"Менадифенс" съобщава, че през 1999-2000 г. мароканската армия е купила от Беларус 148 танка Т-72, 136 Т-72Б и 12 Т-72БК.

Порталът пише, че решението на Мароко да достави оръжие на Украйна е било взето "под натиск" по време на среща в авиобазата Рамщайн в Германия, проведена през април 2022 г. и организирана от САЩ. На нея са били проведени консултации за оказване на военна помощ на Украйна от Запада. Тунис и Мароко са били единствените страни от Северна Африка на срещата.

Заедно с това обаче германската министстърка на външните работи Аналена Бербок каза в неделя пред френския новинарски тв канал LCI, че Берлин няма да попречи на страни, които имат на въоръжение германски танкове Leopard, като например Полша, да ги предоставят на Украйна. За да могат да реекспортират тези танкове, съответните държави трябва да имат разрешение от Германия.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки каза днес в Познан, че страната му ще поиска такова разрешение и даже да не го получи, ще се опита да предостави своите "леопард"-и на Украйна в рамките на малка коалиция, дори Германия да не участва в нея, предаде ДПА.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че страната му все още проучва решението да достави на Украйна  тежки танкове Leclerc.

Говорейки на съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц в неделя, Макрон каза, че е помолил Министерството на отбраната да работи по това, като подчерта, че "нищо не е изключено", предаде "Дойче веле".

Френският президент обаче подчерта, че изпращането на всякакво оборудване в Украйна за отблъскване на руските сили трябва да бъде решено "колективно" и координирано със съюзниците, включително Германия.

Макрон каза още, че разполагането на тежките танкове в Украйна не трябва да отслабва отбранителните способности на Франция или да ескалира конфликта.

Следващата (девета поред) среща на контактната група за Украйна в американската база на ВВС Рамщайн в Германия ще бъде през февруари, написа днес в Туитър украинският министър на отбраната Олексий Резников и изрази надежда, че тогава въпросът със западните танкове за страната му ще бъде решен. 

Украинската агенция "Укринформ" цитира новия германски министър на отбраната Борис Писториус да изразява оптимизъм, че решение по темата скоро ще има, но без да се ангажира със срок.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова участниците в рамщайнските срещи на следващото си заседание да разгледат предоставянето на американски изтребители F16 на страната му. 

Американският печат обширно коментира неуспеха на съоюзниците да се споразумеята миналия петък за изпращането на натовски танкове на Украйна.

Подходът на Германия към изпращането на оръжия за Украйна се определя от нейното желание да не се излага на опасност, коментира "Вашингтон пост", цитиран от БТА. Преди Берлин публично обясняваше, че определени доставки не са възможни, преди да отстъпи пред международния натиск. Що се отнася до доставката на танкове, германският канцлер Олаф Шолц неведнъж е заявявал, че не иска да ги изпраща "самостоятелно" - позиция, която се тълкува в смисъл, че той иска САЩ да изпратят танкове първи.

От разгрома на нацизма насам Германия съзнателно се е посветила на насърчаването на мира и интегрирането си в европейския и трансатлантическия ред за сигурност, където консенсусът е в основата на всичко, пише в. "Ню Йорк таймс". Войната на Русия в Украйна сега принуждава Германия да преосмисли идеите си за своето място в Европа, отношенията си с Русия и използването на военна сила, смята изданието.

Никъде дезориентацията не е толкова очевидна, колкото в нежеланието на Германия да изпрати на Украйна своя основен боен танк "Леопард 2" или да позволи на други държави да направят това. Тази позиция може да доведе до изолация на Германия и да раздразни нейните съюзници, коментира "Ню Йорк таймс". Макар че германците в огромното си мнозинство подкрепят Украйна в нейната борба, колебанията за изпращането на танкове отразяват дълбоката амбивалентност в една нация с катастрофална история на агресия по време на Втората световна война и която остава дълбоко разединена относно това дали би трябвало да бъде военен лидер и да поема риск за пряка конфронтация с Русия, смята нюйоркското издание.

Американски висши представители са разкритикували Германия след отказа на канцлера Олаф Шолц да изпрати танкове на Украйна, пише в. "Телеграф". Британското издание цитира германския в. "Зюддойче цайтунг", който отбелязва, че макар американският министър на отбраната Лойд Остин да защити публично Германия в петък като надежден съюзник, той е участвал в "напрегната" размяна на мнения с началника на кабинета на Шолц Волфганг Шмид.

По-късно съветникът по националната сигурност на президента Джо Байдън, Джейк Съливан, отправил остри критики пред съветника на Шолц по външна политика Йенс Плотнер, съобщава още вестникът.

Още военна помощ 

Италия, съвместно с Франция, ще предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана Samp-T, които могат да унищожават самолети на разстояние до 100 километра, а ракети - до 25 километра, каза вицепремиерът и външен министър на Италия Антонио Таяни в интервю за италианския вестник Corriere della Sera.

Естония, като част от нов пакет от военна помощ, прехвърля на Украйна всичките си 155 мм гаубици и хиляди артилерийски снаряди за тях, съобщи във Фейсбук посланикът на Естония в Украйна Каймо Кууск.

„Даваме всичките си 155-мм гаубици на Украйна. И ние искаме да създадем прецедент по този начин, така че другите страни да нямат извинения, че не могат да осигурят на Украйна необходимото оръжие, за да спечели войната“, написа той.

Кууск припомни, че естонското правителство одобри най-големия пакет военна помощ за Украйна на стойност 113 милиона евро. Тя включва десетки 155-милиметрови гаубици FH-70 и 122-милиметрови гаубици D-30; хиляди артилерийски снаряди с калибър 155 милиметра; стотици противотанкови гранатомети M2 "Karl-Gustaf" с боеприпаси, артилерийски части.

„По този начин общата военна помощ за Украйна е повече от 1% от БВП на Естония“, поясни посланикът.