Турция не може да остане безмълвна по отношение на антиислямските и антитурските протести, които се проведоха в Стокхолм през уикенда, заяви днес министърът на отбраната Хулуси Акар и призова Швеция и Финландия да изпълнят изцяло ангажиментите си, поети в споразумението за присъединяване към НАТО, предадоха турските медии, цитирани от БТА.

За нас е неприемливо да мълчим при тези инциденти. Ако те продължават по този начин, тогава нашата позиция по отношение на членството им в НАТО е очевидна, заяви Акар в онлайн обръщение.

Турция упрекна Швеция, че е позволила на крайно десен датски политик да изгори Корана пред турското посолство и е допуснала антитурски протести на  поддръжници на Кюрдската работническа партия (ПКК). 

Хулуси Акар обяви през уикенда, че се отменя посещението на шведския министър на отбраната Пол Йонсон в Анкара, планирано за 27 януари. 

Турция винаги е подкрепяла политиката на отворени врати на НАТО и не е против кандидатурата на двете скандинавски държави за присъединяване към алианса, заяви днес Акар.

Както те искат да си сътрудничат с НАТО за отбраната на своите страни, така и ние искаме сътрудничество в сферата на тероризма. Те искат подкрепа за отбраната и сигурността на страната си, но отхвърлят нашите искания за борба с тероризма, изтъкна министърът на отбраната.

Европейската комисия осъди днес изгарянето на Корана пред турското посолство в Швеция. Говорител на комисията изрази очакване шведските власти да предприемат необходимите мерки по този случай.

Подобни действия са несъвместими с ценностите, на които ЕС е основан, посочи говорителят на пресконференция в отговор на въпрос. Заявявали сме и по-рано, че расизмът, ксенофобията, омразата на основата на вяра, раса и цвят на кожата, нямат място в ЕС, добави той. Шведските власти трябва да предприемат съответните действия, свързани с този инцидент, добави говорителят.

Турция обяви намерение да внесе искове в международни съдилища заради случая с изгарянето на Корана в Стокхолм в събота. Анкара уточни, че насроченото посещение на шведския военен министър в Турция е отменено.