Германската прокуратура повдигна обвинения срещу терористична група, заподозряна в планове за отвличане на федералния министър на здравеопазването Карл Лаутербах.

Процесът срещу четиримата мъже и една жена, които са в предварителния арест от миналата година, ще се проведе във Висшия областен съд в Кобленц. Всички задържани са обвинени в подготовка на предателство. Разследващите предполагат, че групата се е обединила най-късно през януари 2022 г. - с цел "да предизвика в Германия условия, подобни на гражданска война, чрез насилие, което да доведе до сваляне на федералното правителство и парламентарната демокрация".

На тяхно място е трябвало да бъде възстановена авторитарна система на управление по модела на Германската империя. Планирани са атаки срещу електрозахранването, които трябвало да предизвикат продължително прекъсване на тока в цялата страна. Впоследствие, според обвинителния акт, министърът на здравеопазването Лаутербах трябвало да бъде отвлечен при въоръжено нападение, като вероятно щели да бъдат убити и неговите телохранители.

Според прокуратурата групата е искала да използва възникналия хаос, за да създаде "учредително събрание" в Берлин и да свали правителството. Планирано било също така един актьор да имитира федералния президент Щайнмайер в обръщение по телевизията.