„Правото на вето е като атомното оръжие. Неговата сила е в това да не се използва, а да стои като някакъв вид възможност, която да накара другите да отстъпят, да преговарят, да стигнат до общ консенсус.“

Така отговори на журналистически въпрос външният министър Николай Милков, запитан дали България може да наложи отново вето на преговорите на Република Северна Македония (РСМ) за членство в ЕС след побоя в Охрид над Христиан Пендиков - секретар на българската организация „Цар Борис III“.

Милков участва в среща с колегите си от страните членки на ЕС в Брюксел. И вкара извънредно в дневния ред на Съвет „Външни работи“ инцидента от 19 януари.

Побоят не е бил дискутиран, а министърът само е информирал колегите си.

„Надявам се да не използваме правото на вето. Разбира се, всичко зависи от развитието на ситуацията на място“, коментира Милков.

Той е разказал не само за побоя над Пендиков, но и за ескалацията на напрежението и натиска, свързан с правата на българската общност в РСМ.

„Ескалацията започна с приемането на една законодателна репресия срещу българската общност. И се видя, че има забележителен консенсус между управляващи и опозиция в Скопия на антибългарска основа. Това е сериозен знак, защото те там почти никога не се разбират“, отбеляза първият ни дипломат.

Той разказал и за опожаряването на българския клуб в Северна Македония, за което е издадена само условна присъда. Споделил е и за други три атаки срещу български клубове и стрелбата по един от тях. Виновниците така и не са били открити.