Хартия за принтерите - т.е. машините за гласуване - за бъдещите извънредни парламентарни избори ще има, ако те се проведат след 2 април. Това обяви говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов в ефира на Нова ТВ, след като вчера стана ясно, че БНБ няма достатъчно време да обработи нужните количества хартия - според тях до края на април.

"Времето до края на април би било нужно, за да се приготвят 30 000 ролки, това е тоговорът на печатницата към нас. За да проведем нормално изборите, можем да минем и с половината от това количество, за което няма да трябват 50 дни. На 26 март ще има проблем, на 2 април няма да има неразрешим проблем", отбеляза Томов.

Разписките ще са същите на ширина - устройството няма как да се разшири, но може да бъдат по-дълги, и тъй като трябва да бъдат давани за печат като стандартни бюлетини, трябва и да се сгъват. А хартията ще бъде обработена така, че повърхността откъм гърба да прави по-трудно виждането на вота. 

На въпроса дали ще бъде ползван машинният протокол, след като ще се води и обичайният хартиен, Томов отбеляза, че това не противоречи на закона.

"Не виждам в Кодекса забрана за ползване на този протокол. Но ЦИК още не е взела решение в тази посока, ще обсъдим този въпрос - какво ще правим с машинния протокол. Аз имам добри очаквания от Централната избирателна комисия", отговори той

За избирателя процедурата ще бъде практически същата, с която вече започва да се свиква, подчерта изборният експерт.

"Това ще бъдат първите избори, при които заплащането на секционните избирателни комисии ще бъде стимулиращо. То не може да бъде по-ниско от една четвърт от минималната работна заплата", отбеляза Томов.

Припомняме, че "хартиената коалиция" - ГЕРБ, ДПС и БСП - обезмисли машинното гласуване с последните промени в Изборния кодекс, според които разписките от тях се броят по класическия начин като хартиени бюлетини. Така устройствата, които са специализирани компютри със собствена памет и редица защити и системи за сигурност, бяха превърнати в изключително скъпи печатни машини.