Изненада нулева: "Хартиената коалиция" преодоля президентското вето върху части от Изборния кодекс на днешното късно заседание на комисията по правни въпроси. Въпреки че стана ясно - БНБ не може да произведе разписките от машинното гласуване, записани в измененията. Това означава, че текстовете, които превръщат разписките в ценни книжа, са мъртви и няма да бъдат приложени - поне не и при едни скорошни избори.

Този проблем не е неочакван, тъй като още докато се дебатираха текстовете, касаещи разписките от машината, които в представата на ГЕРБ, БСП и ДПС стават защитени с водни знаци и прочее ценни книжа, експертите алармираха, че БНБ може и да не успее да ги произведе. Машинната разписка досега представляваше просто една обикновена "касова бележка", като резултатът се отчиташе от протокола от машината в края на изборния ден. Контролните разписки просто се сверяваха - съответстват ли на броя и общите данни от протокола. Както е известно обаче протоколът бе елиминиран с последните изменения, а за меродавно се приема ръчното броене и на хартиената бюлетина, върната в големите секции, и на разписките от машините - събрани в една купчина в края на деня.

Депутатът от ДБ и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов обаче прочете по време на комисия пристигнало преди няколко дни становище от БНБ. В него от народната банка посочват, че депутатите трябва да имат предвид следното: че предоставянето на оферта за производство на изискваната в кодекса специална хартия е две седмици, а сроковете за производство - 4 до 8 месеца. "Бихме искали да ви информираме, че "Печатница на БНБ" АД към настоящия момент не разполага с оборудване за разрязване на малки ролки", посочват още оттам. И допълват, че ще трябва да търсят подизпълнител.

Становището е изпратено до парламентарната комисия по електронно управление.

С други думи, ако има предсрочни парламентарни избори през март, каквито се очертават,  вотът ни ще представлява една хвърчаща бележка, на която (спорно) ще се слагат два печата, без никакви други защити и без отчитане на резултата от машинния протокол, т.е. ще гласуваме на "принтер".

Иначе в началото на заседанието секретарят на презиздента по правните въпроси проф. Емилия Друмева изложи подробно мотивите за ветото. От "Продължаваме промяната", "Демократаична България" и "Български възход" го определиха като очаквано.  

За Бранимир Балачев (ГЕРБ) обаче то се оказа неочаквано. Юристът на партията дълго говори, изразявайки някои странни тезиси. Като например: че машината имала входящ и изходящ код. "Те (хакерите) пробиха президентството, една машина ли няма да пробият" - посочи още. Машините обаче не са свързани с интернет. Според него 700 000 души отказали да гласуват заради машината (неясно откъде получени данни). 

Иначе Балачев разбирал мотивите на трите формации, които са против измененията на "Хартиената коалиция". ДБ, според него се борела за оцеляването си и затова искала ниска избирателна активност (от ДБ винаги са призовавали публично хората да гласуват масово), "Възходът" - "защото едва влязоха", а ПП - защото манипулирали с "флашката".

От днешното заседание се разбра и още нещо - защо по време на продължилите 80 часа дебати и гласувания на измененията в кодекса големият отсъстващ бе Централната избирателна комисия. По думите на Надежда Йорданова (ДБ) мнозинството в ЦИК, доминирана от членове на партиите от "Хартиената коалиция" не допуска изпращането на свои представители в парламента. Които могат да обяснят има ли разминаване между разписките и данните в машинния протокол, с какъвто аргумент ГЕРБ, ДПС и БСП елиминираха на практика вота с устройствата, твърдейки, че това представлява манипулация на машината.

Очаква се ГЕРБ, ДПС и БСП да гласуват и преодолеят с лекота ветото на Румен Радев в зала и другата седмица. След което обаче от ДБ и ПП започват събирането на подписи, за да сезират Конституционния съд. Един от аргументите е, че КС вече се произнесе, че машинният вот в големите секции не нарушава основния закон и е нарушен чл. 10 от него, който гласи: "Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване." А двойното гласуване, разписките от машината, неравнопоставени на хартиената бюлетина и като сигурност, и като опазване на тайната на вота, нарушават това равно право.