Днес президентът Румен Радев ще има среща с ЦИК, на която очаква повече информация за подготовката на изборната администрация за предстоящите извънредни парламентарни избори. На базата на тази информация той ще вземе решение за датата на вота.

Това каза самият Радев малко след като лидерката на БСП Корнелия Нинова върна третия мандат неизпълнен.

Голямата интрига е дали президентът ще даде достатъчно време на парламента, за да приеме някои закони, свързани с Плана за възстановяване и развитие и Шенген. Особено важни са промените в НПК, с които се създава механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор. Те бяха приети на първо четене в правна комисия и се очаква да влязат през тази седмица в дневния ред.

Шефката на ЦИК Камелия Нейкова днес ще бъде изслушана и от парламента, решиха депутатите.

"Направихме всичко възможно. Не се събра съгласие и мнозинство", каза Нинова.

"Искам да ви поздравя за усилията", отговори й президентът.

На излизане Нинова заяви:

"Не можа да се състави и с първия мандат, и с втория, така че това е общ неуспех на 48-ото Народно събрание. Нямаше партия, която да може да реализира третия мандат, особено след скандала с Nexo".
 

Тя коментира, че датата на следващите избори е работа на президента.

"Конституцията не определя конкретен срок. Затова слушаме специалистите, които казват, че трябва изборите да се насрочат във възможно най-кратък срок, иначе вървим по ръба на конституцията", подчерта Нинова.

Лидерът на БСП очаква трудна предизборна кампания. Според нея, обаче, резултатът от изборите ще пренареди местата в Народното събрание.

"Виждам у хората умора от избори, апатия от политическия живот. За нас това е основният политически опонент и основната цел - да ги убедим, че е важно да гласуват, защото чрез тяхната воля и техния глас ще се реши тяхното бъдеще, не нашето или на партията", изтъкна Нинова.

Тя коментира, че е възможно БСП да обсъди на предстоящия си конгрес вдигане на забраната за коалиция с ГЕРБ в случай, че има внесено такова предложение.Декларира и, че БСП подкрепя категорично парламентарната република като форма за управление на държавата.