ЦИК ще има готовност за избори на 2 април и няма да е готова за избори в края на март. Това каза пред парламента председателката на ЦИК Камелия Нейкова.

Причината е, че до края на март няма да бъде доставена хартията, която е необходима за гласуването с машини.

"На евентуална дата 26 март практически не би могло, но през април, 2 април, ЦИК ще получи необходимите количества хартия, за да обезпечи процеса така, както е предвидено в Изборния кодекс и тази хартия ще отговаря на изискванията, предложени в закона", заяви Нейкова.

По-късно днес ръководството на ЦИК ще се среща и с президента Румен Радев. Ако той се съобрази с информацията от ЦИК, това означава, че парламентът ще работи и другата седмица, тъй като той се разпуска два месеца преди датата на вота.

"По отношение на сроковете за доставка беше посочено, че хартията вече е поръчана като най-ранната доставка може да се определи 27 февруари - 5 март. Оттам нататък се посочва, че за разролването на тази хартия са необходими 50 календарни дни. Те са свързани със заявените от нас 30 000 ролки, но мисля, че за предстоящи избори ще е необходимо по-малко количество. И количество от порядъка на 15 - 20 хиляди ролки биха позволили да има във всяка машина по една ролка и една резервна", казаоще Нейков.

Калина Константинова ("Продължаваме промяната") репликира председателят на ЦИК, че по този начин няма да се обезпечи възможността за гласуване на машина за всички, които желаят да гласуват по този начин, тъй като на предишния вот за всяка машина са били осигурени по три ролки хартия, вместо по две.

Камелия Нейкова отговори, че на последните избори, когато се е гласувало само с машини, са били необходими до две ролки за гласуване, колкото ще бъдат осигурени до 2 април. До края на деня председателят на ЦИК ще даде информация в Народното събрание дали на последните избори е имало секция, в която да са използвани повече от две ролки.