От 50 000 затворници, вербувани от частната военна компания "Вагнер", 40 000 са или мъртви, или изчезнали. 

Само 10 000 все още се бият в Украйна, казва Олга Романова, ръководител на Russia Behind Bars, благотворителна организация, защитаваща правата на затворниците, цитирана от "Медуза".

Във видео, публикувано в YouTube канала My Russian Rights, Романова казва:

"Нашите данни показват, че към края на декември са вербувани 42 000–43 000 затворници. До днес те вероятно са нараснали до над 50 000. От този брой 10 000 сега се бият на фронта, защото останалите са убити, ранени, излезли са на свобода, или са дезертирали, или са се предали".

Романова твърди, че дезертьорството е огромен проблем за "Вагнер" от миналата есен. Част от дезертьорите се завръщат в Русия, напълно въоръжени с оръжие от фронтовата линия. Миналия декември например въоръжен дезертьор от "Вагнер" открил огън по местни полицаи в Ростов.

Романова смята, че основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин не поддържа списък с войниците, които изчезват по различни причини, като ги отписва безразборно като мъртви. Това може да е причината той да бъде хванат да изпраща празни ковчези на семействата на "загиналите във войната" обратно в Русия.