Икономическата активност в еврозоната се върна през януари на пътя на експанзията за пръв път от юни 2022 г. насам благодарение на възстановяване на бизнес активността в сферата на услугите в Германия и по-сдържано свиване на производствената дейност. Това показват предварителни данни от ежемесечното проучване на S&P Global, които предоставят нови индикации, че икономическият спад в единния блок може да не е толкова дълбок, колкото бяха предварителните опасения, и че еврозоната може да избегне очакваната от мнозина рецесия, пише БНР. 

Общият PMI индекс на S&P Global, включващ активността в промишлеността и сферата на услугите, нарасна през януари до 50,2 пункта от 49,3 пункта през декември 2022 г. Това е първото излизане на индекса над 50,0 пункта от юни 2022 г. насам - важното ниво, което е водораздел между свиването и растежа на икономическата активност в региона.

Новите и вече натрупаните поръчки са намалели до най-ниски нива от седем месеца насам, докато заетостта се е увеличила с най-бърз темп от последните три месеца.

Що се отнася до цените, производствените разходи през януари се повишават с най-бавния темп от април 2021 г., докато начислените на изхода цени се повишиха с по-стръмни темпове на фона на усилията за възстановяване на маржовете на печалба.

Бизнес доверието за следващите месеци пък отбеляза най-голямото месечно увеличение от юни 2020 г., достигайки и най-високото ниво от миналия май.

"Проучването несъмнено носи добри новини, които предполагат, че всеки икономически спад вероятно ще бъде много по-малко сериозен, отколкото се опасявахме преди, и че рецесията може да бъде напълно избегната", посочи Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence.