Разпускане на 48-ото Народно събрание на 3 февруари, избори на 2 април.

Това обяви президентът Румен Радев, след като днес проведе консултации с Централната избирателна комисия за готовността й да организира вота.

Това означава, че парламентът има освен тази седмица, още една за работа. 

"Надявам се оставащото време да бъде използвано", подчерта президентът.

И "насочи" за какво, според него: борбата с корупцията, планът за възстановяване, европейската интеграция.

Радев се надявал в оставащите му дни НС "наистина да отдели внимание" на НПК, с който се въвежда механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор, както и за законите по ПВУ в напреднала фаза. 

Президентът не посочи дали ще има министерски рокади в поредния служебен кабинет.

Както Клуб Z писа, измененията в НПК ще минат на първо четене, но не се очаква окончателно приемане. За оставащото време на НС, 6 дни работа (ако има извънредно заседание идния вторник), има шанс да минат измененията в закона за лицата, подаващи сигнали за нарушения, ГПК, за обществените поръчки и др. Под въпрос обаче е реформата в антикорупционния закон.

Според програмата за работа на парламента за тази седмица, той наистина смята да се отдаде ударно на законите по плана. Предвидено е гласуване на Закона за медиацията, ГПК, Законът за търговския регистър, НПК, Законът за електронното управление, за лицата, подаващи сигнали и др.

По отношение на еврозоната, в напреднала фаза са законите за мерките срещу изпирането на пари, както и Кодексът за застраховането. Но те не са в дневния ред тази седмица.