Германия дава 14 танка „Леопард 2“ на Украйна, съобщиха германските медии. Официално разрешението ще бъде обявено в сряда. Освен това Берлин разрешава на всички държави, които имат на въоръжение „Леопард“, да ги дават на Украйна.

Според „Шпигел“ Германия ще даде поне една рота танкове "Леопард" от типа "2A6" - това означава, че 14 германски бойни танка скоро ще се насочат към украинския фронт.

„Други съюзници, сред които и скандинавски, също искат да доставят основни бойни танкове „Леопард 2“. Германското правителство иска да даде разрешение за износ на такива танкове, които са притежание на други държави като Полша", пише списанието.

Новината на „Шпигел“ бе потвърдена от източници от правителството. Решението ще бъде обявено официално в сряда. В календара на канцлера има две важни събития: в 13:00 ч. Шолц ще бъде изслушан в Бундестага. В ранната вечер е планирано участието му в поредицата интервюта на ZDF "Was nun, ...?".

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди Германия да не доставя на Украйна бойни танкове "Леопард". Не е ясно обаче какви ще са последствията за това и дали Путин ще обяви Германия за враг.

Според германски експерти канцлерът Олаф Шолц се притеснява от ескалация на войната, ако Украйна получи толкова мощни танкове.

Войната може да се разрасне хоризонтално, ако украинските офанзиви с тези оръжия са успешни и Русия е заплашена от поражение. Това може да въвлече във войната допълнителни държави, смятат специалисти в Берлин. Другият вариант е тя да ескалира и „по вертикала" - това означава, че Русия би могла да прибегне до тактически ядрени оръжия в случай на крайна необходимост. Разбираемо е, че Шолц е обезпокоен от това.

Германия първоначално постави условие, че ще даде своите танкове на Украйна, само ако САЩ също доставят американски. Днес излезе и новината, че президентът на САЩ Джо Байдън се е съгласил да предостави на Украйна танкове М1 Abrams, за да отключи доставката германските Leopard 2, които Берлин е готов да даде на Киев само в колективна и координирана стъпка на съюзниците, предаде украинският сайт НВ, позовавайки се на Sky News Arabia.